© CIDimport

Hogeschool doceert dode computertalen

Geplaatst: 5 november 2008 - 06:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 17:19

Redactie ID.nl

Wees niet bang van verouderde programmeertalen, maar leer ermee omgaan.

Wees niet bang van verouderde programmeertalen, maar leer ermee omgaan. Dat is de boodschap van het migratiesoftwarebedrijf Anubex en de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool (KdG) aan de nieuwe generatie informaticastudenten.

De hogeschool start vanaf dit academiejaar een speciale cursus legacy-systemen voor de laatstejaarsstudenten informatica die zich specialiseren in applicatieontwikkeling. Legacy-systemen zijn computerprogramma's die zijn geschreven in verouderde programmeertalen en die moeilijk integreerbaar zijn met moderne informatietechnologieën.

Het gaat de school niet zozeer om het feit dat IT'ers die oude talen zelf kunnen schrijven, maar wel dat ze ermee kunnen werken, vertelt Koen Schram, opleidingshoofd Toegepaste Informatica aan de KdG. "Zo zullen we hen bijvoorbeeld aanleren om een bestaand programma, geschreven in de programmeertaal COBOL, moderner te maken via een interface naar netwerk-services. Ook zullen de studenten leren om bestaande data te migreren naar moderne databases."

De cursus is hard nodig, onderstreept Louis Heymans, managing director van Anubex. "Ondernemingen hebben tegenwoordig de grootste moeite om hun verouderde software aan te passen aan de snel wijzigende bedrijfsomgeving. Maar in plaats van volledig nieuwe computersystemen te bouwen volstaat het meestal om een deel van het oude computerprogramma te migreren en zo de kernfunctionaliteit van de software te behouden."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten