Honderden miljoenen euro's buitgemaakt bij 'grootste digitale bankroof ooit'

© CIDimport

Honderden miljoenen euro's buitgemaakt bij 'grootste digitale bankroof ooit'

Geplaatst: 16 februari 2015 - 07:20

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:21

Redactie ID.nl

Hackers hebben honderden miljoenen euro's gestolen bij tientallen banken van over de hele wereld. Daarmee zouden zij de grootste digitale bankroof aller tijden hebben gepleegd, zegt beveiligingsbedrijf Kaspersky. Dat ontdekte de bankroof, waarbij volgens het bedrijf ook Nederlandse banken zijn getroffen.

Kaspersky brengt daarover later vandaag een rapport uit, dat de New York Times al heeft mogen inzien. Het zou gaan om een groep van Russische en Chinese criminelen. Die wisten computers van bankmedewerkers te infecteren met malware. Waarschijnlijk gebeurde dat door phishing-aanvallen, waarbij medewerkers per ongeluk op geïnfecteerde links klikten.

Malware

Daarmee werd malware geïnstalleerd waarmee computers van een afstand worden overgenomen. Zo konden de hackers geld overmaken naar nep-accounts, waardoor ze bijna niet opvielen.

Mogelijk miljard dollar

Volgens Kaspersky Labs zou er op die manier in ieder geval 300 miljoen dollar zijn gestolen, zo'n 265 miljoen euro. Mogelijk is er zelfs veel meer buitgemaakt, misschien wel tot een miljard dollar. Kaspersky zegt dat het daarom gaat om de grootste bankroof aller tijden.

Nederlandse banken?

De slachtoffers zouden vooral Russische banken zijn, maar er zijn volgens Kaspersky banken uit heel de wereld getroffen. Onder de ruim 30 getroffen banken zouden ook Nederlandse banken zitten, maar de Nederlandse Vereniging van Banken liet dit weekend aan RTL Nieuws weten geen sporen van inbraak te hebben gevonden. Wel zitten digitale opsporingsdiensten, zoals de High Tech Crime Unit, bovenop de hack.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten