Hongaarse protesten om internetbelasting

© CIDimport

Hongaarse protesten om internetbelasting

Geplaatst: 27 oktober 2014 - 12:34

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:18

Redactie ID.nl

Duizenden Hongaren hebben zondag in Boedapest geprotesteerd tegen de lokale invoering van internetbelasting. De Hongaarse regering wil de internetaanbieders van het land circa 50 eurocent per gigabyte belasting laten betalen.

Hoewel de regering stelt dat internetgebruikers zelf niet de dupe zijn van de belastingplannen, zijn de inwoners van Hongarije toch bang dat providers de extra kosten bij hen gaan verrekenen. Providers zelf zijn uiteraard ook niet blij. Ze moeten op jaarbasis waarschijnlijk meer belasting betalen dan de winst die ze maken, zo schrijft The Wall Street Journal. De regering overweegt inmiddels wel een betaalplafond.

Inkomstenverlies

In Hongarije is al een dergelijke belasting op telefoon en sms-verkeer. De overheid is bang voor inkomstenverlies nu deze twee manieren van communiceren telkens meer plaatsmaken voor internet, en hoopt dat op te vangen met de internetbelasting. De nieuwe regeling gaat vanaf 2015 van kracht, als het aan premier Viktor Orban ligt.

Schande

Tijdens de protesten werden telefoons in de lucht gehouden en oude computeronderdelen voor de deur van Orban's Fidesz gesmeten, meldt de BBC. Online kregen de protesteerders bijstand van Eurocommisaris Neelie Kroes, die de internetbelasing een schande noemt op haar Twitter-account.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten