Illegale downloads niet zo'n punt, vinden Nederlanders

© CIDimport

Illegale downloads niet zo'n punt, vinden Nederlanders

Geplaatst: 26 april 2006 - 07:04

Aangepast: 19 september 2022 - 13:11

Redactie ID.nl

Nederlanders tillen niet zwaar aan het illegaal downloaden van muziek, films, games en programma's. Uit een onderzoek in opdracht van internet-provider Planet Internet blijkt dat 40 procent wel eens een illegale download doet.Daarbij is er opvallend weinig kennis over de strafbaarheid hiervan.

Illegale downloads niet zo'n punt, vinden Nederlanders

Nederlanders tillen niet zwaar aan het illegaal downloaden van muziek, films, games en programma's. Uit een onderzoek in opdracht van internet-provider Planet Internet blijkt dat 40 procent wel eens een illegale download doet.

Daarbij is er opvallend weinig kennis over de strafbaarheid hiervan. Ook Planet zelf stelt dat het downloaden van illegaal (gekopieerd) materiaal niet strafbaar is, terwijl dat wel zo is. Het wordt echter in de praktijk weinig vervolgd, onder meer vanwege de technische complexiteit ervan. Tweederde van de Nederlanders vindt kopiëren en downloaden gerechtvaardigd doordat de amusements- en software-industrie te hoge prijzen zou rekenen.

Ondertussen is het vandaag Intellectual Property Day, waarbij juist aandacht wordt geschonken aan intellectueel eigendom, auteursrechten en schendingen daarvan. Dat betreft overigens niet alleen software of multimedia; zoekmachine Google liep begin deze week 'tegen de lamp' toen het zijn logo als eerbetoon deed in de stijl van de Spaanse surrealistische schilder Joan Miro.

De erven van die kunstenaar vonden het logo teveel lijken op concrete elementen van Miro's werk en stelden dat dit dus rechtenschending was. Google heeft het logo op verzoek van de erven verwijderd, maar ontkent dat er sprake was van rechtenschending.

Bron: Computable

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten