Illegale film niet automatisch schade voor filmindustrie

© CIDimport

Illegale film niet automatisch schade voor filmindustrie

Geplaatst: 8 november 2011 - 14:20

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:06

Redactie ID.nl

Wanneer platen- en filmmaatschappijen cijfers presenteren over verloren inkomsten als gevolg van illegale versies van films en muziek, dan wordt daar vaak al het illegale materiaal toe gere

Wanneer platen- en filmmaatschappijen cijfers presenteren over verloren inkomsten als gevolg van illegale versies van films en muziek, dan wordt daar vaak al het illegale materiaal toe gerekend. Een Spaanse rechter heeft geoordeeld dat de verkoop van een illegale versie niet automatisch een gemiste verkoop van het origineel is. 

De rechter stelt dat de schade niet is vast te stellen van illegaal gekochte muziek of films aangezien de koper ervoor heeft gekozen geen consument te zijn van het originele product en er daarom geen winst is die gemaakt had kunnen worden. De kopers van het illegale exemplaar zouden de prijs van het originele exemplaar er niet voor over hebben. Hij stelt zelfs dat de illegale exemplaren als een soort marketing kan dienen waarbij het de verkopen van de originele producten op langere termijn ten goede kan komen. Na het horen of bekijken van een illegale versie zou de consument er namelijk alsnog voor kunnen kiezen om het origineel te kopen.

De uitspraak is niet in een hele belangrijke zaak gedaan maar het is wel opvallend dat de rechter niet meegaat in de visie dat illegale versies automatisch tot miljoenenverliezen leidt bij de platen- en filmmaatschappijen, zoals zij zelf vaak stellen.

Wat het 'gratis' downloaden uit de nieuwsgroepen betreft, heeft Brein onlangs in ieder geval een gevoelige slag weten te slaan door een van de grootste usenetproviders van Europa op de knieën te krijgen.

[Via: Techdirt]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten