Incassobureaus niet meer geloofwaardig door spammails

© CIDimport

Incassobureaus niet meer geloofwaardig door spammails

Geplaatst: 24 augustus 2015 - 11:47

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:58

Redactie ID.nl

Incassobureaus hebben ook last van phishing. Niet dat ze zelf slachtoffer worden van mails met viagra-pillen of gestolen creditcards, maar door het wantrouwen van burgers tegen de instanties. Door het grote aantal spam-berichten dat zogenaamd uit naam van incassobureaus wordt gestuurd, gooien mensen vaker echte brieven van echte bureaus weg.

Dat zegt de Fraudehelpdesk naar aanleiding van klachten van Intrum Justitia, één van de grootste incassobureaus van Nederland.

Spam

Omdat Intrum Justitia zo groot is, worden er erg veel spam-mails verstuurd uit naam van het bureau. Daarin worden ontvangers gewaarschuwd dat zij nog een openstaande boete hebben, en wordt er vaak gedreigd met een deurwaarder als er niet meteen geld wordt overgemaakt.
Verwarring Veel ontvangers zien inmiddels wel door die spam heen en weten zulke berichten meteen naar de digitale prullenbak te verwijzen. Maar de naam Intrum Justitia is door die brieven inmiddels zo notoir dat ook échte brieven niet meer worden herkend. De Fraudehelpdesk heeft al diverse mensen moeten helpen die een brief van het incassobureau op de mat hadden liggen, maar die niet wisten of dat echt was of niet.

Controle

De Helpdesk adviseert iedereen die een brief krijgt van een incassobureau het bankrekeningnummer in de brief te vergelijken met dat op de website van het incassobureau. Ook een belletje naar het incassobureau kan helpen.

Maar in de meeste gevallen betekent dat helaas maar één ding: Betalen...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten