Instagram pakt drugshandel strenger aan

© CIDimport

Instagram pakt drugshandel strenger aan

Geplaatst: 11 november 2013 - 07:45

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:54

Redactie ID.nl

Het wordt lastiger om drugs te kopen via de online fotodienst Instagram. Dit laat de BBC weten, nadat enkele journalisten van de Britse omroep veel drugsadvertenties op Instagram ontdekten en dit fenomeen bij het bedrijf meldden.

Op Instagram is een groot aantal foto’s en video’s te vinden van verboden middelen en medicijnen die bovendien te koop worden aangeboden. Dit ontdekten de journalisten van de BBC tijdens een onderzoek naar de mogelijkheden voor drugshandel via sociale media. Instagram verwijdert op verzoek van gebruikers ongepaste foto’s en video’s, maar volgens de BBC was het aantal drugsfoto’s en -video’s te groot om handmatig te verwijderen. 

Misbruik melden

Instagram, sinds 2012 onderdeel van sociaal netwerk Facebook, laat weten dat het niet de bedoeling is dat er illegale producten via de fotodienst verkocht worden. Na de ontdekking van de BBC roept Instagram dan ook nogmaals op om ongepast materiaal te melden via de meld-knop op de site. 

Uit het onderzoek van de BBC blijkt dat het grootste deel van de drugshandel via Instagram plaatsvindt in de Verenigde Staten. Op één van de ontdekte foto’s waren zakjes marihuana te zien. Volgens de begeleidende tekst ging het om bestellingen die de volgende dag om acht uur ‘s ochtends verstuurd zouden worden. 

Medicijnen en wapens

Ook medicijnen als Xanax en Roxicodone, waarvoor normaal gesproken een recept verplicht is, worden verhandeld via Instagram en de BBC ontdekte zelfs een wapenhandel op de site. Handel in illegale materialen lijkt steeds vaker voor te komen op internet. Begin oktober van dit jaar werd de website Silk Road opgerold, die gezien werd als de ‘Marktplaats voor de criminele onderwereld’. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten