Internationale boekensites uit de lucht

© CIDimport

Internationale boekensites uit de lucht

Geplaatst: 16 februari 2012 - 08:53

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:23

Redactie ID.nl

De websites www.library en www.ifile.it, waarop talloze boeken te downloaden waren, zijn door acties van een international

De websites www.library en www.ifile.it, waarop talloze boeken te downloaden waren, zijn door acties van een internationale alliantie van uitgevers uit de lucht gehaald. Ook het Nederlands Uitgeversverbond nam deel aan de alliantie en stichting Brein ondersteunde deze.

De twee online diensten opereerden tezamen een illegale boekenwinkel op internet waar zij gratis digitale kopieën van meer dan 400.000 boeken aanboden. Naar schatting verkregen zij ongeveer 8 miljoen euro aan advertentie-inkomsten en de verkoop van snellere downloadabonnementen. De site was een van de allergrootste voor boeken. Het domein linkt inmiddels door naar Google books.

17 verboden


De zaak draait om het samenspel tussen een file hoster waar de illegale kopieën stonden opgeslagen en een doorzoekbare indexeringsite die het publiek via links toegang tot de illegale kopieën verschafte. De rechthebbenden in de alliantie hebben uitgebreide vorderingen aangebracht tegen de vermoedelijke beheerders die hun identiteit gedeeltelijk hadden verborgen. In totaal werden 17 rechterlijke verboden verkregen van de rechtbank in Munchen, deze werden betekend in Ierland.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten