Internationale Vrouwendag Google Doodle

© CIDimport

Internationale Vrouwendag Google Doodle

Geplaatst: 8 maart 2013 - 07:30

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:24

Redactie ID.nl

Het is vandaag 8 maart dus Internationale Vrouwendag en Google viert dat met een Google Doodle. Deze keer ook op de Nederlandse site van Google.

Vorig jaar werd de Nederlandse zoekpagina van Google nog overgeslagen en had Duitsland wel een Google Doodle in het teken van Internationale Vrouwendag. Maar nu staat de Google Doodle dus ook op de Nederlandse zoeksite van Google. Het is ook niet zo gek dat het in Duitsland er wel op stond aangezien de Duitse socialiste Clara Zetkin in 1910 het voorstel deed om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. In 1911 was de eerste Internationale Vrouwendag. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend.

Internationale Vrouwendag Google Doodle-16325301

© CIDimport

Geschiedenis Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag herdenkt de eerste staking van vrouwen op 8 maart 1908 in New York. De vrouwen staakten destijds vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De vrouwen eisten brood en rozen waarbij brood economische zekerheid symboliseerde en de roos een hogere levenskwaliteit. De Duitse socialiste Clara Zetkin. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912, later werd dit 2 februari en vandaag de dag geniet de dag weinig belangstelling.

Internationale Vrouwendag Google Doodle-16325302

© CIDimport

In België geen Vrouwendag op 8 maart

Wie weet zien we volgend jaar ook op google.be op 8 maart de Google doodle voor Internationale Vrouwendag. In België wordt sinds 1971 de nationale Vrouwendag gevierd op 11 november door een deel van de Belgische vrouwenbeweging met een uitzondering voor het jaar 2005 toen de viering plaatsvond op 16 oktober. In 2003 is door senator Fatma Pehlivan een wetsvoorstel ingediend om ook in België 8 maart aan te houden en officieel tot nationale feestdag te verklaren. De behandeling van dit voorstel sleept echter al voort sinds 2004.

Een overzicht van alle Doodles op Internationale Vrouwendag vind je hier

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten