Internetdrones van Facebook zo groot als een Boeing 747

© CIDimport

Internetdrones van Facebook zo groot als een Boeing 747

Geplaatst: 24 september 2014 - 06:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:37

Redactie ID.nl

Facebook heeft meer details bekendgemaakt rond diens plannen om internetdrones in te zetten. Nu is bekend dat het niet gaat om kleine robotjes, maar om vliegtuigen met afmetingen van een Boeing 747.

De drones moeten op 18 tot 27 kilometer boven de aarde zweven dankzij zonnepanelen. Ze zijn daarom ondanks hun grootte lichter dan een passagiersvlieguig. Op die manier hoopt Facebook internet te brengen naar plaatsen waar dat nu nog moeilijk is, zoals ontwikkelingslanden. Het plan is om de hele wereld te voorzien van internet.

Facebook wil de drones binnen twee tot vijf jaar inzetten en heeft daarvoor 21 landen in kaart gebracht. Onder meer Afrika, Azië en Zuid-Amerika horen daarbij. Volgens jaar starten de eerste tests al in het Amerikaanse luchtruim, maar er moet nog veel uitgezocht worden.

Hindernissen

Facebook-topman Yael Maguire spreekt daarover op een tech-evenement in New York. De drones zweven zo hoog dat er geen vliegtuigregels voor gelden, maar er juist moet worden gekeken naar satellietregels.

Een van de grootste hindernissen is echter het feit dat drones door mensen worden bestuurd. Om de hele wereld te verbinden, kan Facebook niet afhankelijk zijn van een handjevol menselijke drone-bestuurders. De drones moeten maanden in de lucht kunnen hangen, zonder dat piloten er overbelast door raken.

Concurrentie

Overigens is Facebook niet de enige die internet op een dergelijke manier wil verspreiden. Ook Google werkt aan internetdrones, en daarnaast nog aan Google Loon. Deze ballonnen zweven ook door de lucht en werken ook op zonnepanelen, om internet daar te brengen waar het nu nog niet is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten