Internettoegang is grondrecht

© CIDimport

Internettoegang is grondrecht

Geplaatst: 6 juni 2011 - 06:44

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:14

Redactie ID.nl

Vrijheid van meningsuiting is een recht dat, als het op internet aankomt, steeds vaker door overheden wordt aangetast. Dat zegt Frank La Rue, een expert van de Verenigde Naties.

Vrijheid van meningsuiting is een recht dat, als het op internet aankomt, steeds vaker door overheden wordt aangetast. Dat zegt Frank La Rue, een expert van de Verenigde Naties. Overheden knijpen internettoegang steeds vaker af, bijvoorbeeld omdat ze niet willen dat inwoners via het web aan informatie komen die de regering onwelvallig is. En dat is een slechte ontwikkeling, aldus La Rue.

Bovendien wordt niet alleen internettoegang beperkt, ook worden mensen opgepakt om wat zij op internet zeggen. Alleen afgelopen jaar al werden er meer dan honderd bloggers opgepakt en gevangen gezet.

Frankrijk en Engeland zitten fout


Een heel foute ontwikkeling, aldus La Rue. “Er moet zo min mogelijk internetbeperking zijn, en in gevallen waarin om wat voor reden dan ook beperking echt noodzakelijk is, moet dat duidelijk in de wet worden vastgelegd. “La Rue pleit er verder ook voor dat overheden concrete plannen ontwikkelen om internet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te maken. Ook voor de Franse ‘threestrikes-wet’ en de Digital Economy Act 2010 van het Verenigd Koninkrijk heeft hij geen goed woord over.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten