Interview: 'Knippr is TV-kijken à la carte' 2016-10-17T12:02:32

To wear or not to wear?

Win de Rubik's Spark van Goliath

Interview: 'Knippr is TV-kijken à la carte'

Bij T-Mobiles on-demand-dienst kies je zelf je zenders

Interview: 'Knippr is TV-kijken à la carte'

Iedere avond om 20.00 klaarzitten voor het Journaal is niet meer van deze tijd. Lineaire tv is ouderwets, en meerdere providers denken met een on-demand-model een goed alternatief te hebben gemaakt. Eén dienst waar alle andere diensten samenkomen is er nog niet, maar Knippr komt dicht in de buurt.

Knippr is een initiatief van T-Mobile, en lanceerde in de zomer van 2016. Sindsdien blijft het aanbod aan beschikbare zender bij de dienst groeien. Voor € 10,99 per maand krijg je bij Knippr een basispakket van 16 zenders, maar je kunt daarnaast losse zenders bij het abonnement kopen die meestal een euro per stuk kosten. Zo kun je precies samenstellen welke zenders je wel of juist niet wil kijken.
 

Tv kijken à la carte

Volgens Johan Trouwborst, manager van Knippr, is die keuzevrijheid het idee achter de dienst. "Tv kijken à la carte", noemt hij het. Zelf bepalen wat je kijkt, wanneer je het kijkt.

Dat idee is niet nieuw: On-demand televisie kijken is inmiddels wel gemeengoed voor de meeste kabelpakketten. Ziggo, KPN, Tele2, ze maken het op één of andere manier allemaal mogelijk om programma's later terug te kijken of terug te spoelen. Het grote probleem is echter nog steeds dat je een pakket krijgt met tientallen zenders die je misschien wel helemaal niet wil zien. Dat wil Knippr veranderen door 'alleen te betalen voor wat je echt wil zien.'
 

Losse zenders zijn voor een euro per maand bij te kopen

Een snelle rekensom leert dat dat goedkoop is als je maar weinig zenders kijkt, maar wie meerdere zenders zoals Motors TV of The History Channel wil ziet de losse euro's per zender al snel optellen. Er kunnen nu 40 zenders worden toegevoegd, voor een prijs van tussen de € 0,50 en € 0,99 per maand extra.
 

Kanalen toevoegen

In de toekomst kan ieder kanaal worden toegevoegd aan de dienst, zegt Trouwborst. Dat kunnen bijvoorbeeld ook XXX-kanalen zijn, zoals Meiden Van Holland. "Ik heb daar principieel niets op tegen. Het past juist wel bij het idee van keuzevrijheid."
 

Geen exclusives

Sowieso is Trouwborst geen fan van censuur op de dienst, óf juist van het aanbieden van exclusives. Dat laatste gebeurt regelmatig onder providers. Neem Ziggo, dat kort geleden de rechten van Game Of Thrones overnam. Nadat HBO Nederland bekend maakte te stoppen, begon Ziggo met het uitzenden van de hitserie. Een abonnement op Ziggo is momenteel de enige manier om de populaire show te kijken.
 

'Alleen de infrastructuur'

Trouwborst ziet dat niet zitten. "Exclusiviteit moet niet voorbehouden zijn voor wie ook de infrastructuur regelt." Het is een slechte ontwikkeling, die je ook ziet bij sportkanalen. Dat gaat bij Knippr niet gebeuren. "Het is een achterhaalde gedachte. Het liefst wil je natuurlijk het hele pakket in één keer kunnen aanbieden, met alle films en series, maar dat is lastig. Dat heeft niet zozeer te maken met de providers, maar de studio's. De truc is om juist díé bij elkaar te kunnen krijgen."
 

Steeds meer tv-diensten proberen zich te onderscheiden met 'exclusives'

Trouwborst doelt met name op diensten als Netflix en Videoland die geen infrastructuur bieden maar wel een hub zijn voor verschillende soorten content. "Je ziet dat zulke diensten zich steeds meer proberen te onderscheiden met 'exclusives'."

Die exclusives worden steeds belangrijker voor Netflix. Hitseries als Narcos, House of Cards en de nieuwe Luke Cage zorgen ervoor dat fans bij de dienst willen blijven. Je moet dat niet bij de provider zelf leggen. Die moet alleen de toegang regelen, niet de inhoud." Je kunt je bovendien afvragen wat de houdbaarheid van zo'n model is volgens toezichthouders als de ACM, voegt Trouwborst daaraan toe.
 

Achterover leunen

Is televisie überhaupt nog wel interessant anno 2016? Wie zit er nog te wachten op zenderbazen die bepalen wanneer je wat kunt kijken? Toch ziet Trouwborst nog wel toekomst in zenders en televisiemakers. "Het is nog steeds prettig om achterover te hangen en te kijken naar wat iemand anders beslist. De vraag is alleen hoe je dat zelf wil doen. Je moet zelf kunnen bepalen met welke app je kijkt of wanneer je het op pauze wil zetten." Het is vervolgens aan de tv-makers om daar volgens Trouwborst iets moois van te maken.

Dat tv niet meer interessant is, spreekt hij tegen. "Je ziet dat diensten als Netflix en Videoland zich steeds meer onderscheiden met eigen video's en series, maar tv is niet alleen voor series. Je kunt ook denken aan nieuws, of prachtige Nederlandse documentaires. Uiteindelijk wil je naar een model waarbij je zelf kunt kiezen wat je wil kijken: Tv, of toch Netflix."
 

Televisie voor honden

Je kunt onder andere een televisiezender voor honden kiezen

Die keuzevrijheid is ook te zien in het aanbod van Knippr. Dat richt zich allang niet meer op de klassieke tv-zenders, maar ook steeds meer op speciale zenders zoals Dog TV ('televisie voor honden'), Clubbing TV en Spark TV. Er wordt ook al lang gevraagd om bekendere zenders zoals de BBC, maar tot nu toe was dat de grote ontbrekende bij Knippr. Daar komt binnenkort verandering in, zegt Trouwborst. "De deal met de BBC is net rond, we moeten nu alleen nog wat juridische hobbels overwinnen maar dan komt het uiteindelijk wel beschikbaar." Wanneer dat gebeurt, durft Trouwborst niet te zeggen.

Voor jongeren is de dienst wellicht niet zo interessant. Die kijken liever naar video's op YouTube, al zijn ook daar parallellen te trekken met televisie. Vlog-sterren als Enzo Knol zorgen dat hun video's elke dag op een bepaald tijdstip online komen te staan, en jongeren wachten daar geduldig op.
 

Toekomstontwikkelingen

Trouwborst sluit ook niet uit dat een samenwerking met zo'n YouTube-kanaal er in de toekomst in zit. "Dat past bij het idee van keuzevrijheid, dus zou dat best kunnen. Het is nu echter nog te vroeg om er iets over te zeggen." Bovendien is het verdienmodel van YouTube nog steeds een probleem, zegt hij. Mensen zullen niet snel betalen voor een kanaal met video's die ze normaal gratis kunnen bekijken. "Maar we houden het wel in de gaten. Wie weet wat er in de toekomst kan gebeuren." YouTube is in Amerika begonnen met een experiment waarbij het tegen betaling bepaalde kanalen kan uitzenden. Daar doet onder andere de bekende gamer PewDiePie aan mee.
 

Voor iedereen

Hoewel Knippr een dienst van T-Mobile is, is het voor iedereen te gebruiken. Dat is vergelijkbaar met Play van KPN, waarvoor je ook niet persé klant van de provider hoeft te zijn. "Ook dat heeft te maken met je eigen keuze. Je zit niet vast aan een bepaald telefoonabonnement om tv te kunnen kijken." Het feit dat Knippr onderdeel van één van de grootste providers van Nederland is, heeft weinig voordelen voor de dienst. Je krijgt geen korting, en kunt ook niet gratis gebruik maken van de data die je verbruikt.
 

Netneutraliteit

In de toekomst worden er veel meer kanalen aan het aanbod toegevoegd

Dat Knippr van T-Mobile is, In Amerika is er al jaren controverse over bepaalde T-Mobile-programma's zoals 'Binge On.' Daarmee kun je onbeperkte video's kijken van bepaalde sites, zonder dat dat van je databundel af gaat. In Nederland bestaat iets soortgelijks met KPN en Spotify, waarbij het luisteren naar de muziekdienst 'gratis' is.

Eigenlijk mag dat niet, want het is tegen de Wet Netneutraliteit die stelt dat alle diensten gelijkwaardig behandeld moeten worden. Het lijkt er dan ook niet op dat Knippr straks wel zo werkt, maar dat is volgens Trouwborst ook niet zo'n probleem. "Het is best mogelijk dat er in de toekomst bepaalde deals met T-Mobile worden afgesloten om bijvoorbeeld bundels aan te bieden.
 

Geen rem

In de toekomst moeten er nog meer zenders worden toegevoegd aan Knippr. "We hebben geen limiet", noemt Trouwborst dat. "We kunnen blijven toevoegen en toevoegen, er zit geen rem op." Ook wordt er nog hard aan de techniek gesleuteld. Er moeten nieuwe features in de app komen, zoals het doorspoelen of pauzeren van video's. Er moeten bovendien apps komen voor smart-tv's, en onlangs werd al Chromecast-ondersteuning toegevoegd. Wie echter een Windows Phone heeft, vist achter het net: Daar komt geen applicatie voor beschikbaar.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord