Inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile

© CIDimport

Inval bij KPN, Vodafone en T-Mobile

Geplaatst: 6 december 2011 - 12:28

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:50

Redactie ID.nl

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)heeft bij drie telecomproviders invallen gedaan vanochtend. De bedrijven worden er van verdacht onderling prijsafspraken te hebben gemaakt en dat is verboden.

Het gaat om prijzen die consumenten moeten betalen voor mobiel bellen en internet. Tien jaar geleden kregen KPN, Vodafone en T-Mobile al miljoenenboetes opgelegd toen het ging om het onderling bekendmaken van de vergoedingen die zij aan tussenhandelaren rekenen.

De doorzoeking wil niet direct aangeven dat de bedrijven ook daadwerkelijk in overtreding zijn, het gaat om het vermoeden van concurrentiebeperkend gedrag en het zegt nog niets over de mogelijke uitkomst van het onderzoek. Het doorzoeken van de administratie van de telecombedrijven door de NMa kan nog dagen duren.

Nieuwsuur

PVV-Kamerlid Van Bemmel deed het afgelopen half jaar onderzoek naar de telecombranche en bracht twee klokkenluiders in contact met Nieuwsuur. In de uitzending van Nieuwsuur vanavond geeft PVV-kamerlid Van Bemmel een toelichting op zijn onderzoek naar de telecomsector. De twee klokkenluiders willen anoniem blijven. Het gaat om een voormalig directeur van een van de drie bedrijven waar vanochtend een inval werd gedaan en om een huidig directielid van een telecombedrijf.

Klokkenluiders

Een van de klokkenluider legt  uit op wat voor manieren de bedrijven prijsafspraken maken en hoe ze voorzichtiger gingen werken na een eerdere boete. De andere klokkenluider laat onder meer weten dat directeuren overleg voerden over de optimale prijs van mobiel internet voor prepaid. In dit overleg werden de mogelijke prijzen uitgewisseld voor mobiel internet. Enkele maanden later stelde hij vast dat de genoemde prijzen inderdaad zijn ingevoerd.

Van Bemmel hoopt op meer concurrentie

Kamerlid Van Bemmel zegt vanavond in Nieuwsuur dat hij hoopt dat het onderzoek van de NMa zal leiden tot een voor de consumenten betere en goedkopere telecommarkt: "Linksom of rechtsom zullen we keihard concurrentie moeten introduceren in die markt. We moeten maximaal als Tweede Kamer zorgen dat nieuwe aanbieders kunnen concurreren."

[Via: NOS]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten