iPhone en iPad verbod geëist door Samsung

© CIDimport

iPhone en iPad verbod geëist door Samsung

Geplaatst: 23 september 2011 - 11:38

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:25

Redactie ID.nl

Samsung is in Nederland een kort geding begonnen tegen Apple wegens patentinbreuk. Dit gaat verder dan een mogelijk verbod op de iPhone 5 want alle 3G-producten van Apple moeten uit de winkels als het aan Samsung ligt zoals de iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 en iPad 2. Maandag is de eerste zitting.

Samsung en Apple zijn in een hevige patentoorlog verwikkeld. Apple beschuldigde Samsung van het kopiëren van hun iPad en iPhone (zowel uiterlijk als interface-technisch) en boekte laatst een succes in Duitsland een overwinning door een verkoopverbod op de Galaxy Tab 10.1 Onlangs kwam naar buiten dat Samsung van plan was om een tegenaanval in te zetten door een verbod van de iPhone 5 in Zuid-Korea en Eruopa te eisen. Maar de aanklacht van Samsung in Nederland gaat veel verder dan alleen de iPhone 5.

Samsung in de tegenaanval

Samsung geeft aan dat de aanklachten van Apple futiel zijn en niet de essentie van een smartphone raakt. Samsung lijkt wat dat betreft sterker te staan, Webwereld schrijft dat Samsung vier patenten heeft op de 3G-techniek waar andere fabrikanten nu al wel licenties voor betalen, alleen Apple niet. Als Apple schuldig wordt bevonden van het schenden van het 3G-patent dan kan dat behoorlijk in de papieren gaan lopen. Samsung wil dat op straffe van zware boetes de apparaten van Apple die gebruikmaken van 3G uit de schappen worden gehaald zoals bij de Media Markt. Het eist daarbij dat Apple een miljoen euro betaalt voor iedere overtreding van het verbod en voor ieder dagdeel dat de overtreding voortduurt.

Patent zo belangrijk dat Apple het mag gebruiken

Het patent is zelfs zo belangrijk dat het onder de FRAND-voorwaarden valt. FRAND staat voor Fair Reasonable and Non-Discrimatory, het houdt in dat het patent zo belangrijk is dat het niet geweigerd mag worden aan andere fabrikanten om er gebruik van te maken. Een verbod zoals Samsung dat voor ogen heeft lijkt op basis hiervan dan van de baan. Apple heeft de rechtbank dan ook gevraagd voor een extra zitting om dit FRAND-vraagstuk te behandelen alvorens over een verbod te gaan praten. De rechter in Den Haag is hiermee akkoord gegaan en die zitting begint dus maandag.

Kostenplaatje

Mocht de rechter gehoor geven aan Apple dan wil dat niet zeggen dat ze het gratis mogen gebruiken. Er moeten wel licentiekosten worden betaald maar aangezien iedereen op gelijke voet moet worden behandeld op basis van de FRAND-voorwaarden zal dit niet hoger mogen zijn dan wat Samsung aan andere fabrikanten vraagt. Mocht Apple dit weigeren dan kan Samsung uiteraard wel een verbod eisen op de verkoop van de 3G-apparaten.

[Via: Webwereld]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten