iPod wordt ook belast met thuiskopieheffing

© CIDimport

iPod wordt ook belast met thuiskopieheffing

Geplaatst: 27 maart 2012 - 12:58

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:06

Redactie ID.nl

De rechter heeft vandaag geoordeeld dat de overheid een vergoeding moet heffen op apparaten waarmee "voor meer dan een verwaarloosbaar" gedeelte thuiskopieën worden gemaakt. De billijke vergoeding moet ten gunste komen van de kunstenaars zo luidt het vonnis.

Deze uitspraak houdt dus in dat mp3-spelers zoals de Apple iPod maar ook videorecorders met een harde schijf, belast gaan worden. Voor beschrijfbare cd’s en dvd’s gold een dergelijke kopieerheffing al. De rechtszaak is tegen de overheid aangespannen door enkele artiesten waaronder Peter Blok, Caroline de Bruijn, Carel Kraayenhof en Ricky Koole en hun belangenorganisaties. Volgens de artiesten wordt inmiddels vaker gedownload op mp3-spelers dan op cd’s terwijl daar nog geen heffing op is. In het hoger beroep dat vandaag voor kwam, stelde de rechter hen dus in het gelijk. Aangezien het lastiger aan te tonen zal zijn dat smartphones voor meer dan een verwaarloosbaar gedeelte worden gebruikt voor het afspelen van thuiskopieën (lees: mp3-muziek), lijken die vooralsnog buiten schot te blijven.


Consument draait op voor thuiskopieheffing


De vergoeding zal worden verhaald op de consument. Als consument ben je straks dus wellicht beter af om je smartphone te gebruiken als je primaire afspeelapparaat voor je mp3’s. Zolang de regelgeving niet is aanpast, moet de schade die kunstenaars lijden worden vergoed door de Staat, aldus het hof.


Politiek tegen thuiskopieheffing op mp3-spelers


Staatssecretaris Fred Teeven heeft juist aangegeven van een kopieerheffing af te willen. Hij stelde in april van dit jaar: “Rechthebbenden kunnen de vergoeding voor het kopiëren in de prijs van het product verwerken en het kopiëren technisch reguleren. Heffingen leiden slechts tot dubbele of onnodige betaling door de consument.” Het vonnis is hier terug te lezen. 

[Via: Hyped.nl]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten