Is Tidal de nieuwe concurrent van Spotify?

© CIDimport

Is Tidal de nieuwe concurrent van Spotify?

Geplaatst: 30 maart 2015 - 08:53

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:56

Redactie ID.nl

Tidal is een nieuwe muziekstreamingdienst die de concurrentie met Spotify moet aangaan. Onder leiding van de beroemde rapper Jay Z moeten veel beroemde artiesten zich aansluiten bij de dienst, die vanavond wordt gepresenteerd. De vraag is of mensen wel behoefte hebben aan een alternatief voor Spotify.

De muziekstreamingsdienst lijkt in veel aspecten op Spotify. Sterker nog, Jay-Z presenteert de dienst als een alternatief voor Spotify, maar dan één waarbij de artiesten wél goed gecompenseerd worden.

Je streamt met Tidal je muziek via de website of via een app, en het is mogelijk om je eigen playlists te maken en aanbevelingen te krijgen van Tidal. Ook heeft de dienst een paar andere interessante toepassingen. Zo kan je videoclips bekijken, en is het mogelijk om interviews met de artiesten te lezen. 

Betere geluidskwaliteit

Tidal maakt gebuik van hifi-geluidskwaliteit. Dit is vergelijkbaar met de geluidskwaliteit van een CD. Spotify maakt gebruik van gecomprimeerde bestanden zoals mp3. Daarvan is de kwaliteit goed genoeg voor de gemiddelde luisteraard, maar de echte audiofiel wil liever ongecomprimeerde muziek.

Platenmaatschappijen en artiesten staan massaal op om Tidal te steunen. Ja- Z wist collega’s Kanye West en Rihanna te overtuigen om een statement te maken. Ze veranderden allemaal hun profielfoto’s op Facebook en Twitter in een felblauw plaatje en spraken hun steun voor het initatief uit.

Together, we can turn the tide and make music history. Start by turning your profile picture blue.

-

Toch is niet alles aan Tidal even positief. Zo is een abonnement twee keer zo duur als de abonnementen van Spotify en Deezer. Voor de hifi-geluidskwaliteit betaal je in Amerika zo'n $20 dollar en voor de normale kwaliteit ongeveer $10 dollar. Hoeveel de prijs zal worden in euro's is nog niet bekend. Of de gebruikers $20 dollar overhebben voor Tidal is natuurlijk wel de vraag.

-

Zware concurrentie

De concurrentie met Spotify gaat ook een zware strijd worden. Een nieuwe streamingdienst moet het namelijk hebben van het aanbod, maar Tidal timmert hard aan de weg. Er komt steeds meer kritiek op het verdienmodel van Spotify

Taylor Swift verwijderde een paar maanden geleden al haar liedjes van Spotify omdat ze te weinig geld zou verdienen aan de muziekplayer. Als andere muzikanten het voorbeeld van Swift zullen volgen kan dat wel problematisch worden voor Spotify. Artiesten als Madonna, Rihanna en Coldplay gingen al achter het nieuwe initatief van Jay Z staan.

Vanavond meer nieuws

Tidal, oorspronkelijk een Zweeds productie, werd overgenomen door Jay Z. Hij probeert de streamingsdienst nu groot te maken en presenteert daarom vanavond in New York zijn vernieuwde Tidal. De rapper zal uitleg geven over hoe de muziekstreamingsdienst in elkaar zit.

Momenteel is Tidal voor 30 dagen gratis te downloaden via deze link. Na de 30 dagen gaat je abonnement in.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten