James Cameron Deep Sea Challenge video online

© CIDimport

James Cameron Deep Sea Challenge video online

Geplaatst: 27 maart 2012 - 12:39

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:06

Redactie ID.nl

De eerste video van de diepste duik ooit staat online. James Cameron, regisseur van o.a. de film Titanic en Avatar, daalde een kleine 11 KM af naar de Challenger Deep; het diepste punt van de Mariana Trench.

In geen 50 jaar is er zo diep gedoken. De Mariana Trench is ruim 50 keer dieper dan het diepste punt van de Grand Canyon. De Mount Everest (zo’n 8,8KM) past er ook met gemak in. James Cameron gebruikte een behoorlijk geavanceerde onderzeeër genaamd de Deepsea Challenger.

James Cameron Deep Sea Challenge video online-16254679

© CIDimport

De Deepsea Challenger in horizontale toestand (duiken gebeurt verticaal)

De onderzeeër moest op de bodem krachten weten te doorstaan van 3200 kilo per vierkante cm. De onderzeeër kromp ook een aantal cm door de druk, ook het raam waardoor James Cameron keek, werd enkele centimeters ingedrukt. Grappig detail is dat de onderzeeër vanaf de boot van Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, te water ging.

Drie uur videomateriaal, ook in 3D

Er is zo’n drie uur videomateriaal geschoten van de soloduik en National Geographic heeft de eerste beelden van de expeditie nu online gezet en zijn hier te bekijken. De onderzeeër van Cameron was uitgerust met 3D-camera’s en veel led-lampen omdat het op de bodem van de Oceaan natuurlijk aardedonker is. Helaas waren er hydraulische problemen waardoor Cameron niet met proefmonsters terug kwam. Ook echte monsters heeft hij niet gezien, het was een behoorlijk verlaten plek dat erg aan de maan deed denken. Cameron had dan ook het gevoel in één dag naar een andere planeet te zijn geweest.


James Cameron Deep Sea Challenge video online-16254683

© CIDimport

Locatie Challenger Deep in de Mariana Trench

Niet de eerste wel de enige

Hoewel in 1960 Jacques Piccard samen met Don Walsh ook op dit punt hebben gedoken met de Trieste onderzeeër, is Cameron de eerste die de duik solo doet. Hiermee zet hij ook meteen een wereldrecord voor diepste soloduik ooit. Als hij niet vergeten is in te checken op FourSquare zal hij ook nog wel een tijdje ‘Major of the Mariana Trench’ blijven.

[Via: Slashgear]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten