© CIDimport

Japan opent jacht op mangapiraten

Geplaatst: 28 juli 2014 - 08:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:04

Redactie ID.nl

De Japanse overheid heeft de handen ineengeslagen met vijftien van de grootste anime- en mangaproducenten ter wereld, in de strijd tegen illegaal te downloaden tekenfilms en stripboeken uit het land van de rijzende zon.

Zo'n 580 internationale sites die deze content aanbieden zijn het doelwit. De pijlen zijn voornamelijk gericht op Chinese websites. De partijen nemen contact op met de websites en eisen vervolgens dat de content offline wordt gehaald.

Zodra dat is gelukt, wil men internetpiraten omleiden naar legale alternatieven. "Met dit project willen we internationale anime-fans Japanse content aanbieden, zonder dat ze daarvoor auteursrechten schenden. De opbrengsten daarvan gaan dan naar de productiemaatschappijen en uitgevers," legt de Japanse minister van Economische Zaken uit (via Torrentfreak).

Gevangenisstraf

Sinds 2012 staat er een potentiële gevangenisstraf van twee jaar of een boete van omgerekend 14000 euro op het illegaal downloaden van materiaal waar auteursrecht op rust. 

Japanse anime (tekenfilms) en manga (stripverhalen) worden veel gedownload omdat het vaak lang duurt voor nieuwe afleveringen of hoofdstukken buiten Japan uitkomen, als het al zo ver komt. Grote groepen fans houden zich dagelijks bezig met het vertalen en ondertitelen van deze werken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten