Japan opent robothotel met Nederlands tintje

© CIDimport

Japan opent robothotel met Nederlands tintje

Geplaatst: 20 juli 2015 - 06:35

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:12

Redactie ID.nl

Japan heeft officieel de deuren geopend van 's werelds eerste hotel dat grotendeels gerund wordt door robots. Het etablissement staat in Huis Ten Bosch, een attractiepark waar Japanners zich even in Nederland kunnen wanen.

Bij de incheckbalie van het hotel word je begroet door een menselijk ogende robot, een traditioneler robotje of... een raptor met een hoedje en een vlinderdasje. Niet voor niets heet het hotel 'Henn na,' oftewel 'vreemd'.

De robots maken een buiging en vragen je vriendelijk in te checken. Dat doe je door voor het computerscherm te staan, waarna er een foto van je gezicht wordt gemaakt. Die gezichtsherkenning is de sleutel tot je kamer. Je baggage wordt daarna door een rijdende robot naar je kamer gebracht. Hierbinnen is ook een robotje te vinden, die je de tijd en het weer kan vertellen als ook de lichten aan- en uitzet.

Toch menselijke werknemers

De bedenker van het hotel wil innoveren, met bijkomend voordeel dat de kamerprijzen laag kunnen blijven omdat er minder mensen in dienst zijn dan gebruikelijk is. Toch zijn er wel degelijk menselijke werknemers, bijvoorbeeld ter beveiliging én om de bedden op te maken. Dat kunnen de robots namelijk (nog) niet.

Ambities zijn er ook: overal ter wereld moeten dit soort hotels worden gebouwd en uiteindelijk moet 90 procent van al het werk door robots worden gedaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten