Jeugd ziet elkaar net zo vaak op MSN als in het echt

© CIDimport

Jeugd ziet elkaar net zo vaak op MSN als in het echt

Geplaatst: 15 mei 2006 - 07:05

Aangepast: 19 september 2022 - 13:09

Redactie ID.nl

Jongeren van 13 - 15 jaar MSN-en bijna allemaal, en meer dan de helft doet het daarbij dagelijks. Gemiddeld MSN-en ze met vrienden vier keer per week - evenveel als ze elkaar echt zien. Dat is één van de conclusies uit het vandaag verschenen boek Jaarboek ICT en samenleving: De Digitale Generatie.

Jeugd ziet elkaar net zo vaak op MSN als in het echt

Jongeren van 13 - 15 jaar MSN-en bijna allemaal, en meer dan de helft doet het daarbij dagelijks. Gemiddeld MSN-en ze met vrienden vier keer per week - evenveel als ze elkaar echt zien. Dat is één van de conclusies uit het vandaag verschenen boek Jaarboek ICT en samenleving: De Digitale Generatie. In het Jaarboek (een samenwerkingsproject van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), het Rathenau Instituut en het programma ‘Maatschappij en de Elektronische Snelweg’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO-MES) gaat een aantal wetenschappelijke onderzoekers nader in op het doen en laten van jongeren in de virtuele wereld. Enkele bevindingen:
* Ongeveer de helft van de jongeren doet zich op internet min of meer regelmatig anders voor dan ze in werkelijkheid zijn.
* Tussen de 5 en 10% van de tieners vertoont tekenen van internetverslaving. Dat betekent dat ze langer dan 16 uur per week internetten en het gevoel hebben niet meer te kunnen stoppen.
* Jongeren plaatsen steeds meer zelfgemaakte beelden en teksten op Internet, waarbij de grote providers zich de eigendomsrechten daarvan toe-eigenen.
* Gamers blijken socialer dan gedacht: ze ontmoeten elkaar regelmatig on- en off-line om elkaar in te wijden in de geheimen van het spel en zo hun eigen wereld te creëren.

Het boek kost € 20,- en verschijnt bij Boom Uitgeverij.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten