Karl Landsteiner herdacht door Google 2016-06-14T02:48:40

Microsoft wordt nieuwe eigenaar LinkedIn

Standaard-apps op iPhone te verwijderen met iOS 10

Karl Landsteiner herdacht door Google

Ontdekker van bloedgroep woonde ook in Nederland

Karl Landsteiner herdacht door Google

Karl Landsteiner was een Amerikaanse arts en patholoog die begin vorige eeuw bloedgroepen ontdekte. Van levensbelang bij bloedtransfusies hebben heel wat mensen hun gezondheid aan hem te danken.

Hoewel de aanleiding niet echt fijn te noemen was, heeft de Joodse arts Karl Landsteinder nog een tijdje in ons land gewoond. Geboren in Wenen op 14 juni 1868 ontvluchtte hij in 1919 deze stad vanwege de steeds slechter wordende levensomstandigheden. Hij vertrok naar Nederland alwaar hij tot 1922 in het Haagse St. Joannes de Deo (tegenwoordig het Westeinde) ziekenhuis werkte. Daarna vertrok hij naar New York om tot het eind van zijn leven te werken voor het Rockefeller Institituut voor medisch onderzoek aldaar. Karl Landsteiner overleed op 26 juni 1943, inmiddels genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger.

Bloedgroepen

Veel eerder in zijn leven - in 1901 - ontdekte hij dat er verschillende bloedgroepen bestaan. In eerste instantie ontdekte hij er drie: A, B en C (later omgedoopt tot 0). Een assistent van hem vond nog een vierde bloedgroep, namelijk AB. Die onderverdeling is tot op de dag van vandaag in gebruik. Bloedgroepen zijn letterlijk van levensbelang omdat 'bijtanken' met een verkeerde bloedgroep tijdens bijvoorbeeld een operatie of na een ongeluk hele vervelende bijwerkingen heeft. In Nederland is een medisch opleidingsinstituut naar hem vernoemd, waarvan ook zijn oude werkgever (het tegenwoordige Westeinde ziekenhuis) onderdeel van uitmaakt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord