© CIDimport

Kerst: LED bespaart echt

Geplaatst: 14 december 2009 - 06:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 13:26

Redactie ID.nl

Energie besparen? Versier dan de kerstboom met LED lampjes. Milieucentraal zegt dat je dan tientallen euro's goedkoper uit kunt zijn. Stel dat een huishouden de kerstboom in huis versiert met een snoer van twintig gloeilampjes (veertig watt) en één kerstster ophangt met een gloeilamp (25 watt).

Energie besparen? Versier dan de kerstboom met LED lampjes. Milieucentraal zegt dat je dan tientallen euro's goedkoper uit kunt zijn.Stel dat een huishouden de kerstboom in huis versiert met een snoer van twintig gloeilampjes (veertig watt) en één kerstster ophangt met een gloeilamp (25 watt). Buiten versiert dit gezin de gevel met een tien meter lange lichtslang (160 watt) en een boom met honderd buitenlampjes (dertig watt). Deze verlichting hangt er van 1 december tot 6 januari, 37 dagen. Bij dit scenario betaalt het huishouden 54 euro aan elektriciteit (226 kWh) voor de kerstverlichting, als deze 37 dagen brandt, dag en nacht.

Als dit huishouden alle lichtsnoeren en de lichtslang vervangt door LED-varianten, en de gloeilamp in de kerstster door een spaarlamp, dan gaat de elektriciteitsrekening bijna 45 euro omlaag naar tien euro. Het energieverbruik is dan namelijk 44 kWh (vijftig watt gedurende 888 uren).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten