We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem

© CIDimport

We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem

Geplaatst: 14 januari 2015 - 12:45

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:37

Redactie ID.nl

Noord-Korea staat niet bekend als een land dat technologisch voorop loopt. In het land is geen computer te vinden met Windows erop, maar het land heeft wel zijn eigen besturingssysteem ontworpen, Red Star 3.0. Dat moesten we zien, dus namen we een kijkje in de vreemde Apple-achtige omgeving van Noord-Korea's computers

Het land neemt onder het regime van Kim Jong Un veel beveiligingsmaatregelen en het is daarom ook niet zo vreemd dat ze zelf aan de slag zijn gegaan met een besturingssysteem. Wat wel verrassend is, is het feit dat deze bijna identiek is aan het design van Mac OS.

We wisten Red Star te draaien door het .iso bestand in een Virtual Machine te koppelen. Tot dusver geen lastig proces, maar de echte moeilijkheid kwam pas bij het zien van het onderstaande scherm:

We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem-15827311

© CIDimport



Jawel, alles is in het Koreaans (verrassend).

Nadat we ons door de Koreaanse menu's sleep krijgen we de mogelijkheid om een profiel aan te maken. We mogen kiezen uit foto's van een tomaat (de absolute topper onder de accountfoto's uiteraard) een wortel, een aap of één van de andere originele foto's. Verrassend genoeg ontbreekt een foto van De Grote Leider... We besluiten de aap te kiezen uit verdriet voor het ontbreken van pictogrammen van de familie Kim.

We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem-15827312

© CIDimport



We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem-15827313

© CIDimport



Nadat we op wat willekeurige verschillende Koreaanse tekens/letters heb gedrukt zien we een opstartmenu verschijnen. Het lijkt gelukt te zijn, en jawel! We komen terecht op het bureaublad van Red Star! Heel even wanen we ons op een Macbook, maar de Koreaanse wirwar van letters is weer snel terug.

We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem-15827314

© CIDimport



We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem-15827315

© CIDimport



Ook de diverse applicaties die aanwezig zijn op Red Star 3.0 krijgen een Noord - Koreaans tintje. Zo heeft het systeem zijn eigen webbrowser, die héél sterk doet denken aan Mozilla Firefox, en kun je ook aan de slag in de tekstverwerker, wat een Koreaanse kopie is van Microsoft Word. Er is zelfs een videoplayer aanwezig, maar helaas zitten er geen voorbeeldfilmpjes in het OS. The Interview was hier een leuke afwisseling geweest..

We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem-15827316

© CIDimport



We doken in Noord-Korea's eigen besturingssysteem-15827317

© CIDimport


 

Conclusie

Red Star 3.0 is een leuk kijkje in de keuken van Noord - Korea en onthult een eigenzinnig systeem dat wel heel veel inspiratie uit andere producten haalt.  Mocht je zelf aan de slag willen met Red Star dan kun je deze hier downloaden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten