Kinderen steeds vaker bril door overmatig tablet-gebruik 2015-04-02T15:27:52

Facebook ’s Riff moet vriendengroepen nog dichter bij elkaar brengen

Review: Medion Akoya Mini PC S1500D

Kinderen steeds vaker bril door overmatig tablet-gebruik

Kinderen steeds vaker bril door overmatig tablet-gebruik

Kinderen moeten steeds vaker aan een bril doordat zij steeds meer kijken naar tablets en smartphones. Dat blijkt uit langdurig onderzoek onder ruim 5,000 kinderen, waarvan de zwaarste tabletgebruikers significant slechtere ogen hebben.

In het onderzoek werden ruim 5,000 kinderen 6 jaar lang gevolgd vanaf hun geboorte. Er werd vooral gekeken naar hoe de kinderen hun tijd besteedden op tablets en smartphones. De kinderen die dagelijks meer dan 2 uur achter een beeldscherm zitten, zijn vaker bijziend.

Ooggroei

De ogen van kinderen blijven in de eerste levensjaren gewoon groeien. Wanneer een kind lang naar een beeldscherm kijkt, moeten de ogen vaker bijstellen. Daardoor groeien de ogen op zo'n manier, dat kinderen al op jonge leeftijd bijziend worden en steeds meer moeite hebben met lezen op lange afstand, bijvoorbeeld in de klas.

Tijdsbesteding

Volgens de onderzoekers is de tijdsbesteding van kinderen de grootste oorzaak van het probleem. Kinderen spelen steeds minder buiten, en gebruiken vaker technologie om spelletjes te spelen of om te lezen.

Minder buiten spelen

De onderzoekers zagen ook dat bijziende kinderen gemiddeld langer achter een computer zaten, en dat zij veel minder lang buiten speelden dan niet-bijziende kinderen. Bijziende kinderen gebruikten gemiddeld 45 minuten per dag een computer (tegenover 33 minuten voor niet-bijzienden), en speelden ruim 40 minuten minder buiten.

De wetenschappers raden aan om maximaal 30 minuten per dag gebruik te maken van een tablet of smartphone. Daarbij zouden kinderen ook minimaal 30 centimeter afstand moeten houden van het scherm.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord