KLM wifi-proef 2 april van start

© CIDimport

KLM wifi-proef 2 april van start

Geplaatst: 11 maart 2013 - 08:24

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:24

Redactie ID.nl

Op 2 april start KLM een proef met draadloos internet. Als de proef succesvol is, wordt de dienst op grote schaal uitegerold maar in eerste instantie alleen nog op lange vluchten.

Vorig jaar werd al aangekondigd dat KLM zou beginnen met een proef voor draadloos internet op een aantal lange vluchten. Een exacte datum was toen niet bekend maar de verwachting was in februari te beginnen. Dat blijkt dus wat later te zijn. Een Boeing 777 van KLM en een van zustermaatschappij Air France zullen vanaf 2 april wifi aanbieden. KLM noemt de prijs ‘marktconform’. Volgens de Telegraaf zou de dienst een tientje per uur kosten. De kosten zijn zo hoog door de investeringen die nodig zijn om de dienst in de lucht aan te bieden. 

Draadloos internet in vliegtuig niet nieuw

Hoewel KLM pas in april met een proef begint, bieden andere maatschappijen al lang draadloos internet. Wifi in een vliegtuig werkt nog niet probleemloos, dat zou komen door de vele bewegingen in een vliegtuig. Als iemand opstaat zou dat het signaal al kunnen storen. Boeing kondigde eind vorig jaar aan met een nieuwe calibratietechniek te komen in overeenstemming met veiligheidsvoorschriften waarbij wifi niet de systemen in een vliegtuig verstoren. Een bijkomend voordeel is dat de techniek ook voor een beter wifi-bereik zorgt. Het detecteert de signaalsterkte op verschillende gebieden in de cabine en past de sterkte daarop aan.

Testen met aardappelen

KLM wifi-proef 2 april van start-16325280

© CIDimport

Bij de eerste testen van het calibratiesysteem werd een vliegtuig gebruikt op een luchthaven dat gevuld was met zakken aardappelen. Naar blijkt is een aardappel een goed testalternatief voor een mens omdat het op dezelfde manier op draadloze signalen reageert. Het vliegtuig werd gevuld met 10.000 kilo aan aardappelzakken. Om de resultaten te valideren werden later natuurlijk ook echte mensen gebruikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten