Koningsdag 2015 doodle van Google

© CIDimport

Koningsdag 2015 doodle van Google

Geplaatst: 26 april 2015 - 20:29

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:41

Redactie ID.nl

Google wenst u middels een alleraardigste doodle een fijne Koningsdag en uiteraard kunnen wij dan ook niet achterblijven. Bij deze dus en gelijk maar een oranjebittertje achterover geslagen onder het motto 'lang leve de koning!'

Koningsdag - en eerder natuurlijk Koninginnedag - bestaat dit jaar eigenlijk alweer 129 jaar. De oorsprong van het feest moeten we zoeken in Utrecht alwaar op 31 augustus 1885 de allereerste Prinsessedag werd georganiseerd door een lokale krant. Niet helemaal toevallig werd het spektakel met name gevierd in het Utrechtse Oranjepark en Wijk C, een typische volkswijk. Spoelen we even snel door naar 2015 dan zien we ook nu nog heel veel activiteiten in de huidige Wijk C (of beter: wat daar nog van over is). Het is tegenwoordig één van de hotspots van de jaarlijkse rommelmarkt die in Utrecht al begint op de avond vóór de eigenlijke Koningsdag en - uiteraard - ook de hele feestdag zelf doorloopt.

Zakelijker

Koningsdag is het vervolg van de aloude traditie en daar waar koningin Juliana graag een defilé langs haar voordeur organiseerde trok troonopvolgster Beatrix fervent het land in met de hele familie. De huidige koning doet dat ook nog steeds maar lijkt het wat zakelijker aan te pakken. Of daarmee de door velen wat 'truttig' beschouwde activititeiten als koekhappen en wc-pot gooien voorgoed verdwijnen valt te betwijfelen, want eigenlijk zijn dat toch best grappige dingen. Voor één keer per jaar.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten