Kopieerbeveiliging slecht voor verkopen maar goed voor piraterij

© CIDimport

Kopieerbeveiliging slecht voor verkopen maar goed voor piraterij

Geplaatst: 12 oktober 2011 - 12:35

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:16

Redactie ID.nl

Drie economen aan de Rice en Duke universiteiten stellen dat uit hun onderzoek blijkt dat de kopieerbeveiliging juist piraterij in de hand werkt in plaats dat het illegaal downloaden tegengaat.

Het onderzoek heeft als titel ‘Muziek downloads en de schaduwzijde van DRM’. Om er voor te zorgen dat muziek die online wordt verkocht niet wordt gekopieerd, wordt deze vaak uitgerust met DRM (Digitale Rights Management). Een van de onderzoekers stelt dat DRM er in veel gevallen voor zorgt dat gebruikers van legale muziek worden gelimiteerd in wat ze met hun gekochte muziek kunnen doen. Zo kunnen ze niet een simpele back-up maken bijvoorbeeld en door dergelijke beperkingen kiezen ze dan toch voor een illegale versie. De onderzoekers stellen ook dat de DRM op games soms zo erg dat het juist illegaal downloaden in de hand werkt zoals bij het spel Spore.

DRM kan juist tot meer piraterij zorgen

In sommige gevallen zou het verwijderen van DRM daarom juist voor een stijgende verkoop zorgen van legale downloads met als gevolg een dalende verkoop van cd’s/dvd's maar ook van illegale versies. Dit staat haaks op het beeld dat het verwijderen van DRM automatisch tot meer piraterij zal zorgen.

Onderzoek maakt gebruik van spel

De onderzoekers gebruikten een model waarin bepaalde waarden werden ingevoerd en waarna de simulatie werd gestart. Een van die waarden is bijvoorbeeld het omslagpunt waarbij iemand zich over de mogelijk schroom heen zet om een illegaal exemplaar van een film te downloaden. Ethische consumenten en beginnende computergebruikers zijn minder geneigd tot het downloaden van illegale content. De simulatie doorloopt drie stadia: In stadium 1 bepaalt de platenmaatschappij het formaat, in stadium 2 bepaalt de detailhandel de prijs en in het laatste stadium kiezen de consumenten het product dat het beste bij hen past. Door verschillende economische formules los te laten in de simulatie kan de impact van DRM worden nagegaan.

Verwijderen DRM

In veel gevallen zorgt het verwijderen van DRM er voor dat consumenten in alle segmenten daarvan profiteren. De cd-koper profiteert omdat de prijzen van cd’s omlaag gaan door een beter DRM-vrij alternatief, de consument die muziek online koopt profiteert van minder restricties en zelfs de piraten profiteren omdat het makkelijker illegaal te verspreiden is maar dat is een argument dat de muziekindustrie uiteraard liever niet hoort.

[Via: Ars Technica]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten