Koud voorjaar? Warm u aan een paasvuur!

© CIDimport

Koud voorjaar? Warm u aan een paasvuur!

Geplaatst: 14 april 2006 - 12:04

Aangepast: 19 september 2022 - 13:12

Redactie ID.nl

Al sinds mensenheugenis worden in bepaalde streken paasvuren ontstoken. Op tal van plaatsen in het oosten van Nederland zal dat de komende dagen ook weer gebeuren.

Koud voorjaar? Warm u aan een paasvuur!

Al sinds mensenheugenis worden in bepaalde streken paasvuren ontstoken. Op tal van plaatsen in het oosten van Nederland zal dat de komende dagen ook weer gebeuren. Op internet leest u waar en wanneer precies.

Waar de traditie precies vandaan komt is onbekend, maar aangenomen wordt dat met het lentevuur de zon werd aangemoedigd en de vruchtbaarheid van het land bevorderd. Het opstoken na de winter van oude of versleten spullen op de boerderij zal ook mooi van pas gekomen zijn. Echt opgeschreven is het niet. Het verklaart wel het oude gebruik om bij voorkeur op een hoge plek een paasvuur te bouwen. Zo kwamen veldnamen als Paasheuvel, Paasberg of ‘Osterberg’ in de wereld.

De website paasvuur.nl is geheel gewijd aan dit fenomeen. Behalve informatie over de traditie en steeds strengere milieuregels, vindt u hier een overzicht met plaatsen en data van tientallen paasvuren. Interessant voor als u deze Pasen zin in iets totaal anders dan de onvermijdelijke meubelmiddag!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten