KPN, T-Mobile, Vodafone krijgen miljoenenboete voor kartelafspraken

© CIDimport

KPN, T-Mobile, Vodafone krijgen miljoenenboete voor kartelafspraken

Geplaatst: 27 oktober 2011 - 08:37

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:12

Redactie ID.nl

Het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBb) heeft uitspraak gedaan in een zaak over kartelafspraken in 2001 tussen KPN, T-Mobile en Vodafone en heeft deze drie grootste mobiele providers van Nederland schuldig bevonden. De telecombedrijven hebben daardoor miljoenenboetes opgelegd gekregen.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) die de zaak heeft  aangespannen in 2001,  vroeg het Europese Hof om opheldering of mobiele operators altijd strafbaar zijn wanneer ze informatie uitwisselen over de hoogte van de de dealervergoedingen, ook al gebeurt dit maar een keer. Het Europese Hof gaf aan dat dit inderdaad strafbaar is.

Miljoenenboetes

De telecombedrijven kregen nog de kans om aan te tonen dat er geen verband bestond tussen de kartelafspraken en hun gedrag daarna, maar zijn daar niet in geslaagd. De boetes zijn als volgt vastgesteld: KPN: €7.933.000, T-Mobile: €4.599.000, Vodafone: €3.717.000

Boetes vallen lager uit

Op de website van de Nederlandse Mededingingsautoriteit inde nieuwe sanctiebesluiten houdt de NMa rekening met het feit dat het CBb minder zwaar tilt aan de overtreding dan de NMa en dat de redelijke termijnen voor besluitvorming en rechterlijke toetsing in deze zaak zijn overschreden. De boetes vallen daardoor lager uit dan aanvankelijk geëist. De telecombedrijven kunnen nog wel in beroep gaan tegen de boetes.

[Via: NMA]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten