© CIDimport

Kunnen we nog zonder mobiel?

Geplaatst: 14 mei 2007 - 06:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 21:43

Redactie ID.nl

Het antwoord op die vraag lijkt toch echt 'nee' te zijn wanneer we afgaan op een nieuw onderzoek van KPN naar Nederlanders en hun (mobiele) belgedrag: 64% van de Nederlanders draagt de mobiel altijd bij zich en 40% van de Nederlanders zegt niet zonder mobiele telefoon te kunnen. De helft van de bevolking zet hem nooit uit en legt hem 's nachts naast het bed (48%).

Het antwoord op die vraag lijkt toch echt 'nee' te zijn wanneer we afgaan op een nieuw onderzoek van KPN naar Nederlanders en hun (mobiele) belgedrag: 64% van de Nederlanders draagt de mobiel altijd bij zich en 40% van de Nederlanders zegt niet zonder mobiele telefoon te kunnen.

De helft van de bevolking zet hem nooit uit en legt hem 's nachts naast het bed (48%). Eén op de tien neemt zelfs op tijdens een vrijpartij (9%) en één op de drie belt wel eens op de wc. Naast de vaste lijn heeft de mobiel ook thuis een prominente plek verworven. Hoewel ooit bedoeld om buitenshuis bereikbaar te zijn, geeft 52% aan de meeste mobiele gesprekken juist thuis te voeren.

Het onderzoek laat duidelijke verschillen zien in het thuisgebruik van de mobiele of vaste telefoon tussen verschillende leeftijdsgroepen. Bij de groep tot 40 jaar neemt de mobiele telefoon een meer prominente plek in dan bij de groep ouder dan 40. Dit wordt bevestigd door het feit dat de mobiel bij de 40-minners na de auto en het internet op de 3e plaats eindigt wanneer hen gevraagd wordt waar ze het meest aan gehecht zijn en niet zonder zouden kunnen. Bij de 40-plussers komt de mobiel op de 5e plaats na de auto, internet, tv en roken. Het valt ook op dat de oudere groep vaker een vaste lijn (83% versus 65%) heeft. 'Gemak' (32%) en 'voordelig' zijn de belangrijkste redenen om maar één (mobiele) telefoon te hebben. Kosten spelen ook een belangrijke rol in de keuze om met de vaste of mobiele telefoon thuis te bellen. Een derde van de respondenten geeft aan de mobiel vaker thuis te gebruiken als er geen prijsverschil zou bestaan tussen vast en mobiel.

En juist dat laatste is koren op de molen van KPN. Het onderzoek is namelijk uitgevoerd in het kader van de introductie van de dienst MobielThuis - een dienst waarmee men in en rond het huis kan bellen met de mobiel voor de prijs van vast...

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten