Kunstmatige intelligentie Google kan beter liplezen dan mensen

© CIDimport

Kunstmatige intelligentie Google kan beter liplezen dan mensen

Geplaatst: 25 november 2016 - 08:26

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:39

Redactie ID.nl

Google werkt aan kunstmatige intelligentie (AI) met de naam DeepMind, die telkens slimmer wordt. Zo kan de software nu ook beter liplezen dan mensen, doordat het 5000 uur aan tv-programma's heeft geanalyseerd.

Google werkte daarvoor samen met de University of Oxford, dat al langer werkt aan liplezende software. Daar werd LipNet reeds gebouwd, een programma dat een woord juist kan raden in 93,4 procent van de gevallen. Veel accurater dan mensen kunnen liplezen, die hadden tijdens eerdere tests 52,3 procent van de woorden goed.   

Waar het LipNet-onderzoek werkte met een set standaard zinnen die overduidelijk werden uitgesproken, heeft DeepMind het een stuk lastiger. Google's AI analyseerde 5000 uur aan televisieprogramma's, waarbij de mensen op de beelden dus lang niet altijd duidelijk articuleren.

Kunstmatige intelligentie Google kan beter liplezen dan mensen-15984610

© CIDimport

Beter dan mensen

Desondanks haalde DeepMind een score van 46,8 procent, waar 'professionele liplezers' (dus mensen) een score haalden van 12,4 procent.Google zou deze functie van de AI kunnen gebruiken om meer toegankelijkheidsopties in Android te bouwen, of om apps te ontwikkelen voor doven en slechthorenden.

Toch worden er ook wel zorgen geuit over dergelijke techniek. Stel je bijvoorbeeld voor dat camera's ermee uitgerust worden. Naast dat ze je gezicht herkennen, zouden ze dan ook nog weten waar je het over hebt. Overigens is DeepMind niet alleen beter dan mensen in liplezen, het kan ook een professionele Go-speler verslaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten