Listen to Wikipedia maakt muziek uit aangepaste wiki-pagina's

© CIDimport

Listen to Wikipedia maakt muziek uit aangepaste wiki-pagina's

Geplaatst: 24 april 2015 - 07:09

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:41

Redactie ID.nl

Iedere minuut van de dag worden er tientallen aanpassingen gemaakt aan Wikipedia-pagina's. Listen to Wikipedia is een website (en een app) die dat gegeven in realtime visualiseert. En dat is even fascinerend als rustgevend.

Iedere keer wanneer een Wikipedia-pagina wordt aangepast, speelt de site een klank af. Er klinkt een belletje of de snaar van een gitaar wordt aangeslagen. Het instrument dat je hoort hangt af van het type aanpassing dat gedaan wordt: komt er informatie bij of wordt er juist iets uitgehaald? En hoe groot zijn de bijdragen? Zo ontstaat er muziek, die je prima op kan zetten als je een dutje wil doen.

De kleur en de grootte van de bolletjes die tevoorschijn komen, zijn daar ook op afgestemd. Je ziet ook aan welke pagina er precies wordt gewerkt en als je er op klikt, wordt je naar de corresponderende pagina gebracht. Je blijft zodoende maar kijken en luisteren.

Nederland

Dat is extra leuk wanneer je de site instelt op de Nederlandse Wikipedia-pagina. Op het moment van schrijven werkt iemand in Nederland de pagina van koekjesfabrikant Verkade bij. Weer iemand anders scherpt de pagina van de misdaadserie Penoza aan, terwijl de pagina over de Sterrenwacht Limburg momenteel ook wordt bewerkt.

Kijk en luister zelf mee hoe Wikipedia telkens groter wordt op Listen to Wikipedia.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten