Lucy de Australopithecus herondekt door Google

© CIDimport

Lucy de Australopithecus herondekt door Google

Geplaatst: 24 november 2015 - 01:22

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:11

Redactie ID.nl

24 November 1974 zal voor altijd gegrift staan in het geheugen van antropologen, drie in het bijzonder. Donald Johanson, Yves Coppens en Tim White vonden toen in Noord-Ethiopië het skelet van een tot dan toe nog totaal onbekende menssoort: de Australopithecus afarensis. Ze doopten haar Lucy, naar een Beatles-hit uit die dagen met de titel Lucy in the sky with diamonds.

Of Lucy daadwerkelijk een zij was zullen we wellicht nooit met honderd procent zekerheid weten. Feit is dat Lucy een van onze zeer verre voorouders is met een leeftijd van ergens tussen de 3 en 3,9 miljoen jaar oud. Niet dat ze die leeftijd zelf haalde natuurlijk, maar haar geslacht van mensachtigen stamt uit die tijd. De ontdekking van Lucy bevestgde de Out of Afrca-theorie eens te meer. Uiteindelijk kun je stellen dat we allemaal afstammen van gelukszoekers die de sprong uit Afrika naar elders in de wereld waagden. En dat gegeven blijkt anno 2015 dan ineens weer heel actueel.

Chimpansee

Lucy zelf was nog geen echte mens maar een mensachtige. Met een lengte van 1 meter 10 is ze erg portable te noemen, de maximale lengte van haar ras wordt tegenwoordig op 1,20 meter geschat. De herseninhoud is vergelijkbaar met die van een chimpansee, dus dom zal Lucy niet geweest zijn. Het opmerkelijk complete skelet van haar is opgeslagen in het Nationaal museum van Ethiopië, alwaar ook een van de replica's is te vinden. Het echte skelet is te waardevol om tentoon te stellen. In datzelfde museum zijn overigens nog veel meer bijzondere antropologisch-historische vondsten te zien. Zonder meer een aanrader als je toevallig eens in de buurt bent.

 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten