Luie werknemer besteedt stiekem werk uit aan Chinees

© CIDimport

Luie werknemer besteedt stiekem werk uit aan Chinees

Geplaatst: 18 januari 2013 - 10:01

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:52

Redactie ID.nl

Een programmeur betaalde een Chinees om zijn werk voor hem te doen. Terwijl de man op kantoor was, liet hij de Chinees via een VPN-verbinding inloggen op zijn werk-pc om zijn werk te doen. Uiteindelijk ontdekte het bedrijf het plannetje van de werknemer dat op dat moment al tijden aan de gang was.

Het Amerikaanse bedrijf waar dit zich afspeelde wordt omschreven als een ‘critical infrastructure company’ en die nemen beveiliging dus serieus. Toch wilden ze de mogelijkheid bieden aan de werknemers om ook thuis te werken via VPN-connecties. Als extra beveiligingsmaatregel was er een token/dongle nogdig thuis. Tijdens het doorspitten van de log-bestanden bleek dat er via zo’n VPN-connectie verkeer uit ChenYang in China kwam. Soms duurde zo’n open connectie wel een complete werkdag. Er werd meteen gedacht aan malware.

Als onderdeel van het onderzoek werd ook de computer van de werknemer, een programmeur van rond de 40, onderzocht. Er werd gekeken naar verwijderde bestanden op delen van de harde schijf die nog niet waren overschreven. Mogelijk had de werknemer per ongeluk bepaalde malware gedownload waardoor hackers uit Shenyang in China toegang hadden tot zijn systeem.

Verwijderde facturen doen werknemer de das om

Tot hun verbazing vonden ze echter allemaal verwijderde pdf-bestanden van facturen van een programmeur uit……China. De werknemer die meer dan een ton verdiende had voor een vijfde van zijn salaris zijn werk uitbesteed aan de Chinees.  De werknemer had zijn token/dongle gewoon per post verstuurd naar China en samen met de inloggegevens kon men in China dus gewoon op het netwerk komen.  Een blik in de browsergeschiedenis leerde wat de man zelf de hele dag deed:

9:00 –Berichten op Reddit lezen voor een paar uur en video’s van katten bekijken

11:30 – Lunch

13:00 – Surfen op Ebay

14:00 – Facebook updates  en  LinkedIn

16:30 – Update e-mail naar het management sturen

17:00 – Naar huis

Luie werknemer verdient tonnen en lof

Naar verluidt zou de man een dergelijk kunstje ook bij andere bedrijven hebben lopen en verdiende hij vele honderdduizenden dollars terwijl het hem maar 50.00 dollar op jaarbasis kostte om de Chinees het werk te laten doen. De man wist wel wie hij daarvoor uitkoos want hij ontving hoge waarderingen van zijn bazen. Elk jaar kreeg hij complimenten voor zijn schone code en punctualiteit en werd hij gezien als de beste programmeur van het bedrijf.

[Via: Security blog]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten