Maak kennis met de eerste zelfbesturende passagiersdrone

© CIDimport

Maak kennis met de eerste zelfbesturende passagiersdrone

Geplaatst: 7 januari 2016 - 13:11

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:54

Redactie ID.nl

Als je zelfbesturende auto's al een eng idee vindt, maak dan je borst maar nat. Het Chinese Ehang debuteert tijdens de CES de eerste passagiersdrone, die je op de automatische piloot op je bestemming brengt. Via het luchtruim.

Het werkt als volgt. Je stapt in en kiest op de kaart waar je heen wilt. Desgewenst stel je nog even de airconditioning in. De Ehang 184 stijgt vervolgens verticaal op dankzij zijn vier propellers. Eennmaal aangekomen, landt 'ie op dezelfde manier.

De drone haalt een maximale snelheid van 100 km/u en neemt je 500 meter mee de lucht in. Oh, en na 23 minuten is de accu leeg, dus verder dan dat kun je niet vliegen. Slik.

Falen

Je hebt zelf geen controle over het voertuig, want dat zou volgens de makers nu juist gevaarlijk zijn. Mocht de techniek toch falen, dan zijn er allerlei foefjes ingebouwd die de drone laten landen in geval van nood. 

Maar of dat nu zo'n geruststelling is... Ehang stelt zich een toekomst voor waarbij er speciale centrales op de grond worden gebouwd. Hier werken piloten die de drone vanaf een afstandje kunnen overnemen, mocht er iets mis gaan.

Jaren

Het bedrijf weet nog niet precies wanneer de passagiersdrone op de markt komt. De kans is groot dat dit nog wel enkele jaren gaat duren, als het er ooit al van komt. Of zoiets namelijk überhaupt wel mag, daar moet de politiek zich nog even over buigen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten