Maak van je smartphone een microscoop

© CIDimport

Maak van je smartphone een microscoop

Geplaatst: 1 oktober 2014 - 11:44

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:32

Redactie ID.nl

Wetenschappers van de Pacific Northwest National Laboratory hebben bestanden vrijgegeven waarmee je de camera in je smartphone kan gebruiken als microscoop. Daarvoor is wel een 3D-printer nodig.

Maar heb je die of heb je er toegang tot, dan is de smartphone-microscoop voor minder dan een euro in elkaar te knutselen. Het plastic materiaal wordt in een vorm geprint die je om je smartphone kan klemmen. Daar past een glazen bolletje in, die het vergrooteffect tot stand brengt.

Het opzetstukje past op 'de meeste' smartphones en tablets. Wel zou de camera in de iPhone 5 het beste resultaat geven.

Parasieten en bacteriën

Er zijn verschillende maten te downloaden, waarbij de ene een sterker vergrooteffect heeft dan de andere. Hoe kleiner het gat voor het glazen bolletje in de 3D-print, hoe verder je uiteindelijk kunt inzoomen. Van 100 keer groter tot wel 1000 keer groter. Met een vergroting van 350 keer kun je al bacteriën in drinkwater of parasieten in bloed ontdekken. Bij een versterking van 1000 keer zijn sporen van antrax op te merken, aldus de onderzoekers. 

De Pacific Northwest National werkt onder andere samen met de Amerikaanse Laboratory National Nuclear Security Administration en de U.S. Department of Homeland Security. Volgens de wetenschappers komt de smartphonemicroscoop goed van pas omdat deze door diens lage productiekosten gemakkelijk te vervangen is.

De bestanden zijn te downloaden op de website van het laboratorium.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten