Malware legt emailverkeer gemeente Den Haag stil

© CIDimport

Malware legt emailverkeer gemeente Den Haag stil

Geplaatst: 23 oktober 2014 - 07:17

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:21

Redactie ID.nl

Vier computers van de gemeente Den Haag bevatten gevaarlijke malware, doordat medewerkers foute emails hadden geopend. Als gevolg van het klikken op de mails heeft de gemeente uit voorzorg het hele emailverkeer stilgelegd.

De malware was afkomstig van valse emails van PostNL. Dat stuurde vorige week al een waarschuwing dat er zulke emails werden verstuurd, en dat ontvangers daarvan vooral niet op de link moesten klikken. Blijkbaar hebben sommige medewerkers van de bank die waarschuwing gemist en klikten zij toch op de link.

Chantage

De mails stuurden ransomware van Torrentlocker, een beruchte malware die sinds vorige week verspreid wordt uit naam van verschillende vervoersbedrijven. De malware dreigt bij het slachtoffer om gevoelige informatie bekend te maken, bijvoorbeeld bezochte pornosites, of om bestanden te versleutelen die alleen te ontsleutelen zijn na betaling van een afkoopsom.

PostNL

De email is afkomstig van mails die worden verstuurd uit naam van PostNL, waarin een bericht staat over een pakket dat niet geleverd kon worden. Zodra de medewerker op de link klikt waarin een zogenaamde track-en-trace-code staat, wordt de computer besmet.

De gemeente Den Haag zegt het euvel zo snel mogelijk op te lossen en het virus zo snel mogelijk van de getroffen pc's te verwijderen, en dat het emailverkeer vooral uit voorzorg is afgesloten

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten