Man beheert 750.000 Twitter-accounts om spam te sturen

© CIDimport

Man beheert 750.000 Twitter-accounts om spam te sturen

Geplaatst: 27 maart 2015 - 09:02

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:57

Redactie ID.nl

Beveiligingsfirma Symantec heeft een internetgebruiker ontdekt die in zijn eentje meer dan 750.000 Twitter-accounts beheerde. Daarmee probeerde hij twitteraars naar een site te lokken die handelde in dieetpillen.

De man bouwde daarvoor een ingewikkeld netwerk van kanalen. Zo deed hij zich voor als beroemdheden of bedrijven en maakte hij extra accounts om die te laten 'volgen.' Daardoor leken de accounts net echt en trapten twittergebruikers sneller in zijn plannetje. Ook retweette hij zijn eigen berichten via weer andere accounts, die hij speciaal daarvoor in het leven riep.

Via de accounts maakte hij reclame voor Green Coffee Bean Extract - zogezegd een wondermiddel voor mensen die willen afvallen. Hij verdiende vermoedelijk een aardig zakcentje aan twitteraars die op de links in zijn berichten klikten. De man in kwestie startte zijn campagne krap een jaar geleden en wist al die tijd onder de radar te blijven.

Onder de radar

Normaal gesproken treedt Twitter wel op tegen dergelijke spam-accounts. Volgens Symantec is het dan ook 'opmerkelijk' dat de man zoveel moeite heeft gestoken in het zo onopgemerkt mogelijk blijven. Zo verwijderde hij tweets weer na enkele minuten, zodat hij snel toe kon slaan en toch niet te veel opviel.

Het bedrijf raadt twitteraars aan voorzichtig te zijn met reclamelinks en alleen accounts van bekende mensen en bedrijven te volgen die een blauw vinkje achter hun naam hebben staan. Dat zijn namelijk wel echte accounts.

Twitter en andere social media-kanalen zijn inmiddels van het complot op de hoogte gebracht. Nu is het de bedoeling dat de accounts zoveel mogelijk worden teruggedrongen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten