© CIDimport

Maurice Sendak Google Doodle

Geplaatst: 10 juni 2013 - 06:03

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:50

Redactie ID.nl

Vandaag staat de Google Doodle in het teken van de 85 geboortedag van Maurice Sendak, bekend van het boek ‘Where the wild things are’ (Max en de maximonsters). 

Maurice Sendak overleed vorig jaar op 8 mei aan de gevolgen van een beroerte. De schrijver verwierf vooral bekendheid met zijn boek ‘Where the Wild Things Are’ uit 1963. Maurice Sendak had 50 jaar lang een homoseksuele relatie met Dr. Eugene zonder dat zijn ouders wisten dat hij homo was omdat hij zijn ouders niet wilde teleurstellen. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke kinderboekenschrijvers van de twintigste eeuw. In het Nederlands is het boek vertaald als Max en de Maximonsters.

Maurice Sendak Google Doodle-16254473

© CIDimport

Where the Wilde Things Are - Max en de Maximonsters

Maurice Sendak illustreerde het boek zelf met, in die tijd, controversiële tekeningen omdat de monsters nogal grotesque waren afgebeeld met scherpe tanden. Eén fan had daar geen moeite mee. Maurice kreeg op een dag een kaartje van een jonge fan met een zelfgemaakte tekening. Maurice waardeerde de kaart zo erg dat hij een tekening terug stuurde. Daarop kreeg hij bericht van de moeder van het kind dat haar zoon zo verrukt was met de tekening dat hij het had opgegeten. Iets dat Maurice als het grootste compliment beschouwt: ‘He saw it, he loved it, het ate.’

In het boek moet de jonge Max zonder eten naar bed en zijn kamer verandert in een bos met een zee. Hij vaart de zee over en ontmoet daar ‘The Wilde Things’ (de Maximonsters) die hem tot koning kronen. Het geanimeerde Google Doodle begint ook met Where The Wild Things Are en toont daarna andere personage uit boeken van Sendak.

 Where the Wild Things are film 

Het boek is in 2009 nog verfilmd (in 1973 verscheen er ook een film van), op dat moment waren er al 19 miljoen exemplaren van het boek verkocht waarvan 10 miljoen in de VS. Hieronder de trailer van de film uit 2009:

Voor meer Google Doodles van schrijvers en illustratoren kijk hier.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten