Meer aandacht voor risico’s smartphone in verkeer

© CIDimport

Meer aandacht voor risico’s smartphone in verkeer

Geplaatst: 16 september 2013 - 07:39

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:17

Redactie ID.nl

Facebooken, e-mailen, tweeten of Whatsappen in het verkeer is gevaarlijk en zorgt elk jaar voor tientallen doden. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu wil meer aandacht voor de gevolgen van het gebruiken van een smartphone in het verkeer en start daarom een nieuwe campagne.

In Nederland zijn er inmiddels meer dan acht miljoen smartphones in gebruik en onder de gebruikers is een verschuiving zichtbaar; er wordt minder gebeld en juist meer gecommuniceerd via sociale media en tekstberichten, ook onder fietsers en automobilisten. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek vallen hierdoor jaarlijks tientallen doden. Meer aandacht voor deze gevolgen via radio, tv en internet moet weggebruikers bewuster maken, vind het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

“Één op de drie Nederlandse automobilisten zegt wel eens achter het stuur de smartphone te gebruiken”, laat minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu weten in een persbericht. “We kennen allemaal wel die fietsende jongeren die slingerend een sms lezen of toch nog even dat berichtje willen versturen. Met deze campagne willen we mensen stimuleren niet met de smartphone in de hand aan het verkeer deel te nemen.”

Bewust van gevaar

Veel Nederlandse automobilisten zijn zich bewust van de gevaren van het gebruik van smartphones tijdens het rijden, blijkt uit onderzoek van het NIPO. Desondanks gebruiken zowel zakelijke als particuliere automobilisten hun smartphone regelmatig tijdens het autorijden. Dit verslechtert de arbeidsprestaties aanzienlijk, meldt TNO: iemand die drie seconden zijn ogen van de snelweg haalt om op zijn telefoon te kijken, legt de lengte van een voetbalveld af. De extra remweg is bij deze snelheid ruim veertien meter.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten