Meeste Nederlanders maken zich (onterecht) geen zorgen om digitale veiligheid 2016-10-05T12:22:23

Review: Parrot Minikit Neo2 HD

Oude Nintendo-spellen als nieuw met Nt Mini

Meeste Nederlanders maken zich (onterecht) geen zorgen om digitale veiligheid

Meeste Nederlanders maken zich (onterecht) geen zorgen om digitale veiligheid

Zeven op de tien Nederlanders maken zich geen zorgen om hun digitale/online veiligheid, terwijl cyberdreigingen juist alsmaar toenemen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een goed voorbeeld daarvan is het onderwerp phishing. Krap 60 procent van de Nederlanders verwacht niet het slachtoffer van phishing te worden en toch is 70 procent er wel eens ingetuind. We denken dat het ons niet overkomt, maar vaak is dat wel zo.

Een op de vier Nederlanders is daarnaast het afgelopen jaar wel eens in aanraking gekomen met malware. De helft van de ondervraagden verwacht er echter zelf niet mee te maken te krijgen. 

Ransomware

Inmiddels zijn meer mensen op de hoogte van ransomware dan een jaar geleden. Ze hebben er zelf mee te maken gehad, of kennen iemand die door de gijzelsoftware is getroffen. Desondanks weet meer dan de helft van de Nederlanders nog steeds niet wat ransomware is.

Lees ook: Wat is ransomware en wat kun je er tegen doen?

Lees ook: Ransomware - moet je nu wel of niet betalen?

Risico's en maatregelen onbekend

Zorgelijk is echter dat ook al kennen we de risico's, we er niet altijd naar handelen. Zo weten veel mensen wel dat automatische backups bestaan, maar minder dan de helft van de ondervraagden heeft ze ook daadwerkelijk ingesteld. 41 procent van de Nederlanders heeft 'nog nooit gehoord' van tweestapsverificatie, 39 procent niet van een VPN-verbinding.

Te veel mensen zijn zich dan ook nog niet bewust van de gevaren van cybercrime en weten ook niet zo goed hoe ze zichzelf hiertegen kunnen beschermen. Daarom is de overheid een bewustwordingscampagne gestart op Alert Online.

En jij?

Overigens is op die site ook een leuke test te doen. Aan de hand van een set meerkeuzevragen rond onderwerpen als privacy, wifi, wachtwoorden en sociale media achterhaal je in hoeverre je zelf je online veiligheid op orde hebt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord