Meeste Nederlanders maken zich (onterecht) geen zorgen om digitale veiligheid

© CIDimport

Meeste Nederlanders maken zich (onterecht) geen zorgen om digitale veiligheid

Geplaatst: 3 oktober 2016 - 08:08

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:00

Redactie ID.nl

Zeven op de tien Nederlanders maken zich geen zorgen om hun digitale/online veiligheid, terwijl cyberdreigingen juist alsmaar toenemen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Een goed voorbeeld daarvan is het onderwerp phishing. Krap 60 procent van de Nederlanders verwacht niet het slachtoffer van phishing te worden en toch is 70 procent er wel eens ingetuind. We denken dat het ons niet overkomt, maar vaak is dat wel zo.

Een op de vier Nederlanders is daarnaast het afgelopen jaar wel eens in aanraking gekomen met malware. De helft van de ondervraagden verwacht er echter zelf niet mee te maken te krijgen. 

Ransomware

Inmiddels zijn meer mensen op de hoogte van ransomware dan een jaar geleden. Ze hebben er zelf mee te maken gehad, of kennen iemand die door de gijzelsoftware is getroffen. Desondanks weet meer dan de helft van de Nederlanders nog steeds niet wat ransomware is.

Lees ook: Wat is ransomware en wat kun je er tegen doen?

Lees ook: Ransomware - moet je nu wel of niet betalen?

Risico's en maatregelen onbekend

Zorgelijk is echter dat ook al kennen we de risico's, we er niet altijd naar handelen. Zo weten veel mensen wel dat automatische backups bestaan, maar minder dan de helft van de ondervraagden heeft ze ook daadwerkelijk ingesteld. 41 procent van de Nederlanders heeft 'nog nooit gehoord' van tweestapsverificatie, 39 procent niet van een VPN-verbinding.

Te veel mensen zijn zich dan ook nog niet bewust van de gevaren van cybercrime en weten ook niet zo goed hoe ze zichzelf hiertegen kunnen beschermen. Daarom is de overheid een bewustwordingscampagne gestart op Alert Online.

En jij?

Overigens is op die site ook een leuke test te doen. Aan de hand van een set meerkeuzevragen rond onderwerpen als privacy, wifi, wachtwoorden en sociale media achterhaal je in hoeverre je zelf je online veiligheid op orde hebt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten