Microsoft gaat strenger je wachtwoorden controleren

© CIDimport

Microsoft gaat strenger je wachtwoorden controleren

Geplaatst: 27 mei 2016 - 06:22

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:50

Redactie ID.nl

Cybercriminelen hoeven niet per se je gegevens te stelen om op je accounts in te kunnen breken. Gebruik je een zwak wachtwoord, dan komen ze ook een eind door simpelweg te raden. Microsoft wil daar iets tegen doen.

Microsoft-accounts mogen binnenkort niet meer van wachtwoorden gebruikmaken die té vaak voorkomen. Denk daarbij aan passwords als '123456', 'welcome' en 'password'.

Het bedrijf heeft een lijst samengesteld van dit soort wachtwoorden, die overigens dagelijks wordt bijgewerkt. De data is onder meer afkomstig uit dabases vol gestolen wachtwoorden, die in het verleden door hackers zijn buitgemaakt.

Aanvallen

Microsoft vraagt je in deze gevallen dan ook vriendelijk een ander wachtwoord te verzinnen. Als je zo'n wachtwoord al gebruikt, kan Microsoft besluiten je account tijdelijk op slot te gooien tot je een nieuw password hebt gekozen. De verandering geldt onder meer voor Outlook-, Xbox- en OneDrive-accounts. Volgens Microsoft worden er op deze accounts 10 miljoen aanvallen per dag gemeten.

Uitrol

De uitrol van het nieuwe systeem duurt overigens nog wel enkele maanden. Maar daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Lees hier hoe je sterke wachtwoorden aanmaakt én hoe je ze kunt onthouden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten