Microsoft herziet Xbox One DRM-beleid 2013-11-04T15:35:45

Kwaliteit Nexus 7 tablet onder vuur

Nederlandse ouderen massaal aan tablet

Microsoft herziet Xbox One DRM-beleid

Microsoft herziet Xbox One DRM-beleid

De opvolger van de Xbox 360 had misschien beter Xbox 180 kunnen heten want Microsoft heeft een draai van 180 graden gemaakt ten aanzien van hun DRM-beleid. Het zo fel bekritiseerde beleid dat de Xbox One elke 24 uur connectie moet maken met Microsoft en het feit dat je spellen niet makkelijk kan uitlenen of tweedehands kunt kopen, zijn van de baan.

Microsoft zat in zwaar weer, de nieuwe console was onderwerp van verschillende parodieën en toen Sony op de E3 de definitieve specificaties, beleid en prijs vrijgaven, bleek dat de Xbox One een zware strijd voor de boeg zou hebben. Om de kansen van de nieuwe console te vergroten, ziet Microsoft nu af van het DRM-beleid waar het de meeste kritiek op heeft gehad. Nu hoef je eenmalig je spel te verifiëren bij installatie en kun je daarna gewoon je singeplayer-games spelen zonder daarvoor om de 24 uur online connectie te moeten maken met Microsoft. Dit geldt ook voor de gedownloadde games. Eerst liet Microsoft weten dat gamers die offline wilden spelen maar een Xbox 360 moesten gebruiken.

99 problems xbox

Parodie op basis van het nummer 99 problems van Jay Z. Maar DRM is er nu niet een van.

Uitlenen en verkoop Xbox One games toegestaan

Het uitlenen van games en het verkopen van je games werd door Microsoft behoorlijk bemoeilijkt en nu zal het mogelijk zijn je games te ruilen, uitlenen en verkopen. Een ander kritiekpunt dat onlangs de kop opstak was het feit dat de machine een regioversleuteling zou hebben. Wanneer je dan een Xbox One uit een ander land koopt of ik een ander land aansluit dat nog niet tot het gebied behoort waarin de Xbox One wordt verkocht, dan zou dat niet werken. In de praktijk wellicht niet een heel groot probleem voor de meeste gamers (behalve die op vakantie hun Xbox One meenemen) maar ook deze restrictie is afgeschaft.

Sony maakte dit filmpje nog als sneer naar Microsoft maar gaat nu dus niet meer op

Microsoft luistert naar gebruikers

Microsoft heeft de laatste dagen geprobeerd om hun beslissingen te verdedigen maar draaien die nu dus definitief terug. In een interview met Giantbomb laat Microsoft bij monde van Marc Whitten weten dat ze geluisterd hebben naar de kritiek van hun klanten en dat ze niet zo bezig zijn met wat Sony doet. Microsoft geeft aan dat ze altijd bezig zijn om hun klanten te geven wat ze willen en veranderingen door te voeren voor dingen die ze niet willen. Dat verandering noodzakelijk is om kans te maken in de 'console war' met Sony was duidelijk. Groot nadeel blijft nog steeds dat de Xbox One 100 euro duurder is dan de PS4. Het is te hopen dat het voor Microsoft niet een 'too little too late'-scenario wordt.

Verslechtering?

Volgens sommige berichten is het nieuwe beleid juist een verslechtering omdat het disc-loze eco-systeem juist vele voordelen met zich mee zou brengen waaronder mogelijk een lagere prijs voor games of in ieder geval geen prijsstijging. De games voor de Xbox One zouden overigens al niet duurder zijn dan de prijzen van huidige Xbox 360-games.

[Update 20-06 10:14] 'Verslechtering-stukje toegevoegd'


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord