Microsoft markeert Ask Toolbar voortaan als malware

© CIDimport

Microsoft markeert Ask Toolbar voortaan als malware

Geplaatst: 12 juni 2015 - 10:58

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:27

Redactie ID.nl

Menig pc-gebruiker heeft per ongeluk wel eens de Ask Toolbar meegeïnstalleerd. En krijg het daarna maar weer eens van je systeem af! Aan die kopzorgen komt nu een einde, want Microsoft duidt de toolbar voortaan (eindelijk!) aan als malware.

In de praktijk betekent dit dat de toolbar automatisch wordt verwijderd van je computer, zolang je de meest recente versie van Windows Security Essentials (WSE) in Windows 7 of Windows Defender voor Windows 8/8.1 bezit.

De Ask Toolbar is al jaren een doorn in het oog van velen. Het programmaatje is onder andere gebundeld met Java en wordt vaak meegeïnstalleerd omdat de optie standaard aangevinkt staat. Juist omdat Java op zoveel computers staat, zie je de toolbar van Ask.com vaak opduiken.

Standaard zoekmachine

Naast de toolbar in je browser wordt ook je standaard zoekmachine ingesteld op die van Ask.com. Die bezorgt je nauwelijks de zoekresultaten die je wilt en brengt je liever naar gesponsorde sites.

Dit alles weer ongedaan maken is erg lastig en daarom steekt Microsoft er nu een stokje voor. "Er mag eigenlijk geen software zijn die het juist moeilijker maakt zelf je standaard zoekmachine te bepalen," licht het bedrijf toe.

Risico

De beschermingssoftware van het bedrijf let specifiek op 'search protection functionality,' de code in de software die het zo lastig maakt je standaard zoekmachine weer terug in te stellen op iets anders. De Ask Toolbar bezit die code en heeft daarom voortaan een verhoogd veiligheidsrisico, aldus Microsoft.

Onder: zo nestelt Ask.com zich stiekem in je systeem!

Microsoft markeert Ask Toolbar voortaan als malware-15797407

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten