Microsoft opent aanval op MSN-worm

© CIDimport

Microsoft opent aanval op MSN-worm

Geplaatst: 24 juni 2011 - 08:12

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:03

Redactie ID.nl

Een MSN-worm die Windows Update en Microsoft Security Essentials uitschakelt, wordt door Microsoft met harde hand aangepakt.

Een MSN-worm die Windows Update en Microsoft Security Essentials uitschakelt, wordt door Microsoft met harde hand aangepakt.

Aan de lijst met malware die door de Malicious Software Removal Tool van Microsoft wordt aangepakt, is een nieuw stukje narigheid toegevoegd: Win32/Yimfoca. Deze worm verspreidt zich vooral via Instant Messaging-applicaties en sociale netwerksites. Via een besmette computer worden berichtjes gestuurd naar mensen in de contactlijst, met daarin een link waarin verwezen wordt naar een zogenaamd grappige foto.

Ha ha, maar niet heus
Wie op de link klikt, komt terecht op een site waarop een nagemaakte Facebookpagina staat. ‘Foto verwijderd’, staat daar, en een knop waarop vervolgens gedrukt moet worden om de foto wél te kunnen zien.  Het lijkt dan inderdaad of er een echte foto gedownload wordt, maar het is… Juist, je snapt het al: malware.

40.000 besmettingen
Sinds de nieuwe MSRT vorige week vrijgegeven is, is Yimfoca inmiddels al van bijna 40.000 computers verwijderd.

Goede raad
Wie denkt dat zijn of haar computer met Yimfoca besmet is (bijvoorbeeld omdat je merkt dat de Windows Update-service of Microsoft Security Essentials zijn uitgeschakeld) doet er verstandig aan de Malicious Software Removal Tool handmatig te downloaden en zijn werk te laten doen.
 

Bron: Technet

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten