Microsoft patenteert 'slot' op besturingssysteem

© CIDimport

Microsoft patenteert 'slot' op besturingssysteem

Geplaatst: 20 mei 2009 - 10:05

Aangepast: 27 augustus 2022 - 15:33

Redactie ID.nl

Met een nieuw patent heeft Microsoft sinds afgelopen dinsdag een middel in handen om een besturingssysteem van sloten te voorzien. Wie de deuren wil openen, moet eerst de portemonnee trekken ... Het kan ongeveer zo gaan: u koopt een pc die in theorie heel veel kan. Maar in ruil voor een (aanzienlijke) verlaging van het aankoopbedrag, is een deel van die mogelijkheden uitgeschakeld.

Met een nieuw patent heeft Microsoft sinds afgelopen dinsdag een middel in handen om een besturingssysteem van sloten te voorzien. Wie de deuren wil openen, moet eerst de portemonnee trekken ...Het kan ongeveer zo gaan: u koopt een pc die in theorie heel veel kan. Maar in ruil voor een (aanzienlijke) verlaging van het aankoopbedrag, is een deel van die mogelijkheden uitgeschakeld. Wilt u meer voorzieningen gebruiken, dan betaalt u, waarna u een digitale sleutel krijgt die specifiek die  mogelijkheden ontsluit. Met andere woorden: gebruikers die weinig nodig hebben, betalen weinig. Wie meer wil, moet daarvoor de portemonnee trekken.
Microsoft heeft afgelopen dinsdag patent gekregen op een vinding die deze manier van werken mogelijk maakt. Met de vinding kunnen zowel aan een besturingssysteem (bijv. Windows) als aan de hardware beperkingen worden opgelegd. Er worden zeg maar een aantal deuren op slot gedaan. Die deuren zijn alleen te openen met de juiste sleutel.
Volgens Microsoft is het systeem zowel bedoeld om minder veeleisende gebruikers geld te besparen als om meer greep te krijgen op het wel en wee van het besturingssysteem en vooral de applicaties die daarvoor zijn geschreven. Of de vinding ook gebruikt kan worden om illegaal geïnstalleerde kopieën van een besturingssysteem aan banden te leggen, zoals hier en daar is gesuggereerd, is niet duidelijk. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten