LIVE: Microsoft presenteert Windows 10 2015-01-21T19:13:02

WhatsApp blokkeert gebruikers van 'illegale' WhatsApp Plus

The Pirate Bay vertoont steeds meer tekenen van leven

LIVE: Microsoft presenteert Windows 10

Wat is er allemaal nieuw?

LIVE: Microsoft presenteert Windows 10

Windows 10 wordt op dit moment gepresenteerd door Microsoft. We weten op dit moment onder andere dat Windows 10 gratis wordt, dat er een nieuwe browser wordt geintegreerd, en dat Windows 10 een nieuwe webbrowser krijgt. Dit is wat we nu weten:

De livestream van het evenement is hier live bekijken. Uiteraard volgen wij de livestream ook en houden we jullie op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen!

Het besturingssysteem gaat een betere balans zoekene tussen de desktop, en mobiele apparaten als smartphones en tablets. Dat betekent dat je makkelijk kunt wisselen tussen de mobiele variant en de desktopvariant. De mobiele versie heeft de bekende tegelvariant, die we ook kennen van Windows 8 en 8.1. Je kunt nu handmatig wisselen tussen die twee varianten, wat in de praktijk niet zo nodig is tenzij je een Surface-tablet gebruikt. Windows 10 wordt het eerste jaar een gratis upgrade. Dat zegt Microsoft tijdens de presentatie van het nieuwe besturingssysteem. Iedereen die Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 gebruikt kan de eerste 12 maanden na de release gratis naar het nieuwe besturingssysteem. Na die periode moeten gebruikers wel betalen als ze willen upgraden. Wat de prijs daarvoor wordt, wil Microsoft nog niet zeggen.

Apps

Uiteraard komt Windows 10 meegeleverd met Microsoft Office. Daaraan wordt niet heel veranderd, want het meeste daarvan ziet eruit als Office 365 zoals dat nu ook op de desktop werkt.

Het grote verschil is dat de Office-apps nu een universeel uiterlijk hebben, zodat de ervaring hetzelfde uitziet op de pc, de tablet en de smartphone. Uiteraard worden documenten in alle apps tegelijk bewerkt vanuit de cloud.

Spartan-browser

Er gingen al geruchten over een nieuwe browser, maar Microsoft heeft nu bevestigd dat Windows 10 een nieuwe browser krijgt die de codenaam 'Spartan' meekrijgt. Spartan wordt pas meegeleverd in latere versies van het OS, waarschijnlijk pas in de definitieve versie die in de herst uitkomt.

Spartan moet beter geschikt worden voor de huidige toepassingen van het internet, zegt Microsoft.

Met Spartan wordt het bijvoorbeeld mogelijk om in de browser aantekeningen te maken op een pagina. Je kunt bijvoorbeeld tekst selecteren, maar ook kleuren toevoegen, kaders tekenen en en selecties uitsnijden. Die zijn vervolgens op te slaan in OneDrive of OneNote, of je kunt ze meteen delen met vrienden via email of sociale media.

Een andere belangrijke functie is dat Spartan een offline-modus krijgt. Daarbij kun je artikelen of webpagina's in de browser offline opslaan zodat je ze kunt gebruiken als je geen internet hebt. Zo heb je er geen externe apps voor nodig om dat te doen.

Ook wordt Cortana geintegreerd in de webbrowser. Dat betekent dat de assistent uit zichzelf suggesties doet over wat je wilt opzoeken. Als voorbeeld laat Microsoft zien dat Cortana suggesties doet over vluchtinformatie, als het weet dat je zit te wachten tot een bepaalde vlucht binnenkomt.

Mobiel

Ook mobiele gebruikers, die op Windows Phone 8.1 zitten, krijgen de gratis upgrade.

Bundel

De prijs voor Windows 10 wordt nog niet bekend gemaakt, maar waarschijnlijk wordt het OS in abonnementsvorm aangeboden waarbij je een bundel kunt kopen met een Office 365-pakket.

Cortana

Zoals verwacht komt Microsofts slimme assistent Cortana naar de desktop. Dat betekent dat je een eigen virtuele helper krijgt, aan wie je via stem- of toetsenbordcommando's opdrachten kunt geven. Cortana denkt met je mee, zodat je ook minder specifieke commando's kunt geven als 'Zoek die Powerpoint-presentatie die ik morgen af moet hebben', of 'Laat de foto's van mijn vakantie in Schotland zien'.

Windows voor mobiele apparaten

Microsoft toonde ook de eerste versie van Windows 10 voor mobiele apparaten. We wisten al dat Windows 10 een besturingssysteem werd voor zowel de desktop als voor smartphones en tablets, maar dit is de eerste keer dat Microsoft daar details over uit de doeken deed.

Windows 10 voor mobiel krijgt een notificatiecentrum dat is te synchroniseren met de desktop. Dat betekent dat je notificaties kan verwerken op beide apparaten. Krijg je een WhatsApp'je, dan krijg je die zowel op je telefoon als je pc. Als de ontwikkelaar zijn app tenminste aanpast, dan kun je zelfs antwoorden vanaf je pc.

Ook nieuw is dat het toetsenbord van Windows 10 Mobile los te verslepen is over het scherm. Dat is handig voor grotere smartphones, zoals de Lumia 1520. Die zijn op die manier met één hand te bedienen.

Een kleiner detail is dat je de achtergrond van je Windows Phone-toestel eindelijk kunt aanpassen.

Skype krijgt een grotere rol in Windows 10. Op mobiele apparaten wordt Skype de standaard-applicatie om te sms'en en berichten te sturen. Daarbij worden je Microsoft-contacten meteen gesynchroniseerd, zodat je makkelijker samen kunt werken aan bijvoorbeeld Office-documenten.

Windows 10 is zo gebouwd dat het standaard overstapt naar een touch-omgeving op het moment dat het merkt dat je een apparaat van 8" of kleiner gebruikt (ter vergelijking, een iPad Mini is 7,9 inch).

Dit artikel wordt bijgewerkt


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord