Microsoft verstopt Windows 10-update in Aanbevolen beveiligingsupdate

© CIDimport

Microsoft verstopt Windows 10-update in Aanbevolen beveiligingsupdate

Geplaatst: 17 maart 2016 - 11:21

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:21

Redactie ID.nl

Een groot aantal Windows-gebruikers is opnieuw onaangenaam verrast door een plotselinge upgrade naar Windows 10. Op sociale media klagen veel gebruikers van Windows 7 en 8 dat zij plotseling over zijn gezet naar het nieuwe besturingssysteem, met alle bijbehorende problemen van dien. De overstap zou verstopt zitten in een 'Aanbevolen update', die veel gebruikers automatisch binnenhalen.

Daarover klagen veel gebruikers op onder andere Reddit en Twitter. Zij werden onaangenaam verrast toen hun computer plotseling was overgezet naar Windows 10.

Geforceerde update

Microsoft heeft een vervelende geschiedenis van geforceerde updates naar het nieuwe besturingssysteem. Het bedrijf wil dat Windows 10 binnen een jaar op één miljard apparaten komt te staan, maar die grens ligt nog ver weg. Het bedrijf maakt daarom gebruik van steeds agressievere technieken om Windows 10 aan de man te brengen.

Eén van die manieren is om Windows 10 een automatisch gedownloade update te maken, wat gebruikers nog konden voorkomen door in Windows Update hun updateproces te veranderen van 'Optioneel' naar 'Aanbevolen'.

Van 'Optioneel' naar 'Aanbevolen'

Nu lijkt Microsoft Windows zelf ook van categorie te laten veranderen. Waar 'Aanbevolen updates' normaal altijd vrijgewaard bleven van Windows 10, verandert dat nu. "Deze update voegt functionaliteit toe aan Internet Explorer 11 waarmee gebruikers meer kunnen leren over Windows 10", staat te lezen in de release-notes van KB3146449.

Die 'functionaliteit' is een grote banner die verschijnt wanneer de gebruiker IE opent. Wie vervolgens op de reclame klikt, installeert Windows 10 op zijn systeem.

In andere update

Opvallend is dat de update niet zomaar te vinden is in Windows Update. Wie daar zoekt op KB3146449 komt niet terecht op de echte lijst met updates. DE update zit namelijk stiekem verstopt in een algemene beveiligingsupdate voor Internet Explorer, KB3139929. Dat betekent dat je de reclame in IE alleen kunt verwijderen door de hele security-patch te verwijderen - niet een heel veilig idee.

Als Windows 10 per ongeluk (of expres) toch wordt geïnstalleerd, levert dat vaak problemen op. Windows 10 is notoir vanwege de slechte compatibiliteit met andere systemen, waarbij bijvoorbeeld de geluidskaart of de netwerkadapter niet werken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten