Microsoft verwijdert WGA 'terugbel'-component

© CIDimport

Microsoft verwijdert WGA 'terugbel'-component

Geplaatst: 28 juni 2006 - 05:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:03

Redactie ID.nl

Microsoft heeft het controversiële component dat informatie zonder medeweten van de gebruiker doorstuurt naar Microsoft verwijdert uit zijn WGA (Windows Genuine Advantage) anti-piraterijtool. Microsoft gaat een geüpdatet WGA-notificatiepakket sturen naar de miljoenen XP-gebruikers via zijn 'Automatische Updates'-dienst.

Microsoft verwijdert WGA 'terugbel'-component

Microsoft heeft het controversiële component dat informatie zonder medeweten van de gebruiker doorstuurt naar Microsoft verwijdert uit zijn WGA (Windows Genuine Advantage) anti-piraterijtool. Microsoft gaat een geüpdatet WGA-notificatiepakket sturen naar de miljoenen XP-gebruikers via zijn 'Automatische Updates'-dienst. Wanneer een gebruiker nu inlogt op zijn computer controleert de WGA-tool via de servers van Micrsoft of het wel of niet actief moet worden. Deze dagelijkse controle is verwijderd uit het vernieuwde WGA-notificatiepakket. Microsoft zegt dat de WGA-tool nog steeds periodiek zal controleren of de gebruiker wel een legale versie van XP heeft.

De WGA-tool, dat verplicht is gesteld door Microsoft indien u uw computer up-to-date wilt houden – bestaat uit twee componenten; WGA validatie en WGA notificatie. Validatie kijkt of het kopie van XP dat is geïnstalleerd op uw computer wel legaal is. Het notificatiecomponent wordt actief wanneer de validatie denkt dat u geen legale versie van XP gebruikt. Het adviseert u dan om ‘meer te leren over de voordelen van het gebruik van legale Windows-software’. De controverse ontstond toen bleek dat het notificatiecomponent dagelijks allerlei gegevens van de computer doorstuurt naar de servers van Microsoft. Veel gebruikers maakten zich zorgen over hun privacy en over de veiligheid van het component.

Volgens Microsoft is de terugbel-functie een ‘veiligheidscontrole’ die erop moet toezien dat de WGA-tool snel wordt uitgezet wanneer het systeem door het lint gaat. Waarom Microsoft hier zo bang voor is, heeft de softwaregigant nooit helemaal kunnen duidelijk maken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten