Microsoft waarschuwt voor phishing-aanvallen via telefoon

© CIDimport

Microsoft waarschuwt voor phishing-aanvallen via telefoon

Geplaatst: 24 maart 2015 - 08:53

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:00

Redactie ID.nl

Microsoft waarschuwt voor phishing-aanvallen via de telefoon. Het bedrijf krijgt steeds meer meldingen binnen van mensen die worden gebeld door iemand die zogenaamd van Microsoft is. De phishers zeggen een 'probleem' met je pc te hebben gevonden, en bieden aan dat te repareren via de telefoon. Vervolgens wordt er malware geïnstalleerd op je pc.

Er komen steeds meer meldingen binnen van mensen die gebeld worden door Microsoft. Het gaat dan vaak om Engels-sprekende 'helpdeskmedewerkers' van Microsoft, die zeggen dat ze een ernstig virus op je systeem zien staan.

Malware

Vervolgens kun je dat probleem snel ter plekke oplossen, door de stappen van de 'helpdesk' te volgen. Je moet dan een programmaatje installeren waarmee de oplichters tijdelijk toegang kunnen krijgen tot je computer. In werkelijkheid wordt er dan malware geïnstalleerd, waarmee later gevoelige persoonlijke informatie van je systeem gestolen wordt. Niet doen dus!

Nooit zelf bellen

Volgens Microsoft zal het bedrijf nooit uit zichzelf klanten opbellen. Microsoft werkt samen met onder andere het Nationaal Cyber Security Centrum om zulke phishing-aanvallen tegen te gaan, maar dat is lastig. Het is namelijk moeilijk de daders te identificeren, omdat die veelal uit het buitenland komen.

Aangifte

Microsoft waarschuwt wel dat slachtoffers het beste aangifte kunnen doen bij de politie wanneer je wordt gebeld - al lijkt het niet waarschijnlijk dat de politie gelijk een klopjacht zal beginnen op de daders. Het advies blijft vooral om niet op dergelijke gesprekken in te gaan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten